V Horní Cerekvi a Okříškách jsou na nádražích plošiny pro vozíčkáře

Horní Cerekev (Pelhřimovsko) - Vlaková nádraží v Okříškách na Třebíčsku a v Horní Cerekvi na Pelhřimovsku jsou nově vybavena zdvihacími plošinami, které ulehčí cestování zejména lidem na vozíku. Podle mluvčí Českých drah Kateřiny Šubové tak mohou o přistavení plošiny cestující požádat už v 11 stanicích na území Vysočiny. Lidem s handicapem v kraji brzy pomůže i zavedení 17 nových bezbariérových vlaků.

Na nádražích dnes přibyly ruční zdvihací plošiny. Vozíčkář na ni najede, plocha se zvedne a umožní mu přejezd do vagonu. Cena jedné plošiny se pohybuje kolem 180 000 korun. Na jejich nákup pro Okříšky a Horní Cerekev přispěly kraj, obě samosprávy, Správa železniční dopravní cesty a Konto Bariéry. „Momentálně máme takto zajištěná nejdůležitější přestupní místa,“ doplnila ředitelka krajského centra osobní dopravy ČD Lenka Horáková.

První plošina začala v kraji sloužit na jihlavském nádraží asi před osmi lety. Teď už jsou tato zařízení k dispozici ve všech pěti největších městech kraje - Jihlavě, Třebíči, Havlíčkově Brodě, Žďáru nad Sázavou a v Pelhřimově. Mají je i v Telči, Kostelci u Jihlavy, Přibyslavi a ve Světlé nad Sázavou.

České dráhy podle mluvčí v posledních letech výrazně zvyšují počet bezbariérových spojů. V letošním jízdním řádu jich je 2 562, oproti loňsku o 440 více. V regionální vlakové dopravě na Vysočině se podmínky pro cestování lidí se zdravotním postižením i matek s kočárky podstatně zlepší díky nasazení nízkopodlažních vlaků Regio-Shuttle RS1, které dráhy pořídí s podporou EU. První nový vlak by měl v kraji začít jezdit ve druhé polovině letošního roku a zbývajících 16 vozů do léta 2012.

Předváděcí jízda RS1 v Jihlavě
Zdroj: Luboš Pavlíček/ČTK