Náchod čeká dopravní revoluce

Náchod – Náchodská radnice už ví, jak vyzrát na dopravu ve městě. Stavba obchvatu kolem města je v nedohlednu, místní zastupitelé už proto na jeho stavbu nechtějí spoléhat. Přišli tak s projektem, který by měl ulevit auty přetíženému městu alespoň částečně, a to už do dvou let. Náchod, přes který vede hlavní tah z Hradce Králové do Polska, patří mezi dopravou nejzatíženější města v Česku.

Náchodu se dočasně uleví

Mluvčí Městského úřadu Náchod Nina Adlof

„Zástupce ministra dopravy, který Náchod tento týden navštívil, přislíbil, že co bude možné realizovat, tak chtějí zařadit do rozpočtu na příští rok.“

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Vedení města mluví o revolučních změnách. „V případě, že zrealizujeme všechny tyto změny, které jsou navrženy, tak je to skutečně velká revoluce v dopravě v Náchodě,“ tvrdí Nina Adlof. Úpravy čekají kruhové objezdy i přechody pro chodce, změní se systém jednosměrných ulic, projekt počítá s výstavbou mostu. Nejvytíženějšímu kruhovému objezdu uleví alternativní trasa pro průjezd městem, která vznikne změnou dopravního značení. Radnice plánuje až stamilionové investice. 

Obyvatelé iniciativu radnice vítají. „Určitě by to bylo alespoň krátkodobé řešení,“ pochvaluje si Libor Sovadina. Město ale dál bude usilovat o plnohodnotný obchvat. Občanské sdružení, které loni kvůli dopravní situaci v Náchodě zorganizovalo blokádu silnice, zvažuje další podobné akce. První chystá už na březen. Blokádu by přitom mohlo odvrátit jen jasné stanovisko ministerstva, že s obchvatem pro Náchod počítá. Už nyní je ale jasné, že se doprava městu vyhýbat nebude dříve než za osm let.