TOP 09 chce iniciovat úplný zákaz KSČM

Praha – Vedení TOP 09 se shodlo na tom, že je potřeba rozpustit komunistickou stranu. V rozhovoru pro server iDnes to řekl šéf poslaneckého klubu strany Petr Gazdík. Předsednictvo TOP 09 se podle něj jednomyslně dohodlo, že ministři mají ve vládě iniciovat projednání návrhu na úplný zákaz komunistické strany a také jeho předložení Nejvyššímu správnímu soudu. Dle názoru TOP 09 by zároveň přímá volba prezidenta měla probíhat ve dvou kolech podobně, jako je tomu ve volbách do Senátů. Případná kandidatura Karla Schwarzenberga nicméně stále není jistá, přestože by ji sám Gazdík a celá strana viděli jako nejpřijatelnější variantu.

Český národ by se potřeboval vyrovnat s komunistickou minulostí. To potvrzuje i předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík. Pro portál iDnes uvedl, že v první řadě by měla být zakázána komunistická strana, zejména po výrocích Miroslava Grebeníčka či komunistické poslankyně Marty Semelové ve sněmovně na adresu protikomunistického odboje. Zároveň by Gazdík rád inicioval projednání návrhu zákona zákazu komunistické strany a jeho předložení k Nejvyššímu správnímu soudu. „Panuje shoda, že finanční vyrovnání by nemělo být teď součástí zákona o morálním uznání protikomunistického odboje, protože kdyby se to dostalo před Ústavní soud a on by to zrušil, zrušil by i morální vyrovnání,“ uvedl pro iDnes Gazdík.

Prezidenta v přímé volbě

Napříč politickým spektrem se všechny demokratické strany zároveň shodují na tom, že by měla být odhlasována přímá volba prezidenta. TOP 09 zároveň podle Gazdíka podporuje dvoukolový model prezidentské volby, ovšem nikoliv spojený s krajskými volbami příští rok na podzim. Jako jasného favorita vidí Karla Schwarzenberga, jeho kandidatura je nicméně zatím nejistá. „Řekl nám, že se rozhodne poté, až bude jasné, jakým způsobem se prezident bude volit. Jeho rozhodnutí respektuji, a byť bych si strašně přál, aby pan Schwarzenberg byl prezidentem České republiky, chápu, že každý nemusí toužit po každé funkci,“ podotkl Gazdík.

Gazdík zároveň podle iDnes nesouhlasí s daňovým zatížením knih a jako učitel si uvědomuje, že podobný čin rozhodně nepomůže k literární gramotnosti dnešní mladé generace, která se již tak knihám věnuje nedostatečně.

Karel schwarzenberg ve Vatikánu
Zdroj: ČT24/ČTK/AP