Barrandovské terasy znovu čeká lesk první republiky

Praha - Slavné pražské Barrandovské terasy postavené na skále levého břehu Vltavy se po letech chátrání možná konečně dočkají zasloužené rekonstrukce. Prvorepublikový skvost, který od třicátých let sloužil jako společenské centrum pražské smetánky, již přes deset let chátrá. Podle informací serveru iDnes nicméně současný majitel pro objekt získal stavební povolení pro celkovou rekonstrukci. Ta se bude snažit obnovit původní atmosféru podniku i spolu s restaurací a barem. Kvůli zvýšení výnosu z provozu majitel v blízkosti budovy plánuje vybudovat i hotel.

Místo, kde se v době největšího lesku scházely hvězdy filmového nebe a nejvlivnější továrníci své doby, vzniklo jako součást urbanistického projektu architekta Václava Havla, otce bývalého prezidenta. Jeho bratr Miloš Havel projektu poskytl potřebné finance. „Areál vznikl zásluhou podnikatele ve filmovém průmyslu Miloše Havla, který vlastnil Lucernu. Dokonce byl podnik ve své době zajímavý i tím, že zde fungoval pendl autobus mezi tímto areálem,“ podotkl památkář Jaromír Hrdlička.

Povolení by mělo být na začátku března

Barrandovské terasy se dočkají obnovy (zdroj: ČT24)

Slávu v minulosti oblíbené restaurace pražské smetánky v současnosti připomíná už jen známé jméno podniku. Celý komplex, tedy terasy, vyhlídková věž i bazén, od roku 1997 chátrají. Dlouho slibované a několikrát odkládané rekonstrukci by ale měla zmizet poslední překážka. „Stavební povolení bude moci být vydáno v nejbližší době. Ze stavebního úřadu mám informaci, že to bude na začátku března,“ potvrdil starosta Prahy 5 Radek Klíma.

Majitel funkcionalistické památky, akciová společnost Barrandovské terasy, bude mít volné ruce. Celý projekt chce ale ještě upravit a stavět začne až příští rok. Duch restaurace má být zachován. „Stavba se skutečně vrátí zpátky někdy do těch třicátých let, takže i samotná budova znovu ožije restauracemi a barem,“ uvedl současný majitel Jaromír Hrdlička. Rekonstrukce idyly ze třicátých let ale nebude kompletní. Investor například nepočítá s tím, že by znovu obnovil bazén. A naopak, aby byl projekt finančně výdělečný, chce na místě postavit hotel.

V době největší slávy poskytoval komplex návštěvníkům pohoštění na 500 stolech a 3 000 židlích. Jeho dominantu bezesporu tvořila vyhlídková věž, která byla přizpůsobena restauračnímu provozu. Významným místem objektu byl také bazén, proslulý svou velmi studenou vodou. Součástí areálu byla ještě pláž, anglický trávník, hřiště pro odbíjenou a stoly pro stolní tenis. Po komunistickém převratu byly Barrandovské terasy znárodněny a jejich atraktivita postupně upadala. V roce 1992 komplex v restituci získali bratři Ivan a Václav Havlovi.

  • Podnikatel Miloš Havel autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2356/235570.jpg
  • Barrandovské terasy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2356/235572.jpg
  • Barrandovské terasy v dobách největší slávy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2356/235571.jpg