Sestry budou mít vyšší pravomoci, platy jim zvedne reforma

Praha - Ministr zdravotnictví Leoš Heger se dnes dohodl se šéfkou České asociace sester (ČAS) Danou Juráskovou o zvýšení pravomocí zdravotních sester. Jejich platy porostou díky reformě zdravotnictví. Společné memorandum o růstu platů podepíšou Jurásková s Hegerem příští týden. Sestry se k výzvě Děkujeme, odcházíme nepřipojily, požadovaly ale svůj díl ze dvou miliard, které Heger slíbil na mzdy nemocničních doktorů. Lékařské odbory se dělit odmítly, a tak je mezi personálem v některých nemocnicích cítit napětí. Sestry údajně odmítají dělat práci, kterou dříve dělaly, ale příslušela lékaři.

Asociace s žádnými konkrétními požadavky na zvýšení příjmů sester dnes na jednání nepřišla. Podle její prezidentky si jsou sestry vědomy toho, co mohou nyní požadovat. Peníze by měla přinést až reforma. Najít by se měly díky změnám v systému zdravotního pojištění. „Čteme to tak, že bude-li možno navýšit platy lékařů, stejným způsobem se upraví i platy nelékařů,“ uvedla Jurásková. Více peněz by mohlo sestrám přinést i posílení jejich kompetencí . Měly by tak více úkolů a dostaly by se do vyšší platové třídy, v níž by měly víc peněz.

Mnohé sestry v nemocnicích podle ministra sice vykonávají odbornou práci, oficiálně jsou ale vedeny na nižší úrovni. Vyhláška, která by to napravila, je podle Hegera připravena k podpisu. Ministr vyzve ředitele fakultních a dalších státních nemocnic, aby tento problém vyřešili. Chce se dohodnout i s hejtmany, aby se podobně postupovalo i v krajských zdravotnických zařízeních.

Jurásková uvedla, že o svých nových kompetencích chtějí sestry jednat s odbornými lékařskými společnostmi i s kolegy lékaři. Za ně by v budoucnu zdravotnice mohly převzít část úkolů. Roli sester by měla posílit i přeměna akutních nemocničních lůžek na lůžka zdravotně sociální a rozvoj domácí péče.

ČAS souhlasí s omezením vstupu nových technologií, podporuje protikorupční opatření, chce spolupracovat na normách o vzdělávání nelékařů a přípravě vyhlášek o personálním, technickém a věcném vybavení nemocnic, na přípravě standardů péče a sazebníku výkonů.

Péče o pacienta
Zdroj: ČT24/ÚVN
Vydáno pod