Muž dostal za vydírání rodičů zmizelé Aničky podmínku

Plzeň - Čtyřiadvacetiletý Jan Zita z Plzně, který vydíral rodinu zmizelé devítileté Anny Janatkové, dostal u Okresního soudu Plzeň-jih podmíněný trest 2,5 roku vězení s odkladem na pět let. Muž byl odsouzen za pokus o podvod a za útisk. Loni v listopadu poslal na mobil otce pohřešované dívky textové zprávy. Za informace o dítěti požadoval čtvrt milionu korun. Státní zástupkyně si ponechala lhůtu na odvolání, Zitovo jednání označila za hyenismus. Požadovala nepodmíněný trest na spodní hranici sazby nebo v případě podmíněného trestu co nejdelší lhůtu. Zita rozsudek bez výhrad přijal. Hrozilo mu až pět let vězení.

Dosud netrestaný nezaměstnaný muž, který má statisícové dluhy, se ke všemu přiznal. Otci zmizelé dívky se v soudní síni omluvil za psychickou újmu. Poslal mu i omluvný dopis, na který Janatka odpověděl. Ocenil Zitovu omluvu, ale zároveň zdůraznil, že jejich rodinnou situaci to nijak neusnadnilo. „Budete mít pět let na to, abyste zpytoval své svědomí. A pokud se dopustíte v rámci zkušební doby jakéhokoliv protiprávního jednání, budu zde, abych vám přeměnil ten trest na nepodmíněný,“ upozornil Zitu soudce David Protiva. „Ve vašem případě mám za to, že Damoklův meč, který budete mít nad hlavou po dobu pěti roků, je účelnější než krátkodobý nepodmíněný trest,“ doplnil.

Muž poslal rodině 94 textových zpráv

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Podle kriminalistů poslal Zita rodině pohřešované dívky v období od 11. listopadu do 22. listopadu celkem 94 textových zpráv. Rodičům psal, že ví, kde dívka je. Za informace požadoval čtvrt milionu korun, myslel si, že tím vyřeší svůj dvou set tisícový dluh. Policie se ale nesměla nic dozvědět, proto tvrdí, že ani nechtěl celou odměnu 3,5 milionu korun, kterou otec Aničky nabídl. Policie muže zadržela na konci loňského listopadu v chatové oblasti nedaleko Stodu na jižním Plzeňsku. Po dopadení se k činu doznal.

Na mobilní telefon, který rodině dodala policie a trvale ho monitorovala, podle výpovědi otce pohřešované dívky volali senzibilové, psychotronici a asi tři podvodníci. Se Zitou rodina ani policie nemluvila, komunikovali jen prostřednictvím textových zpráv.

Devítiletá dívka zmizela 13. října v pražské Troji. Naposledy byla viděna v ulici Pod Písečnou, kudy se vracela ze školy. Od té doby pátraly po holčičce každý den desítky policistů, městských strážníků i vojáků, hasičů a psovodů. Rodiče dívky nabídli odměnu 3,5 milionu korun tomu, kdo dívku zachrání, či za informace vedoucí k člověku, který stojí za jejím zmizením. Krátce poté se ale rodině ozvali vyděrači, které chtěli její tísnivé situace zneužít.

Pražští policisté pátrají po devítileté Anně Janatkové.
Zdroj: ČT24