O Engela se postará LOK - bude placeným předsedou

Praha – Šéf lékařských odborů Martin Engel bude od března placeným předsedou Lékařského odborového klubu - potvrdil to České televizi. Z funkce prý bude moct lépe dohlížet na dodržování memoranda sjednaného mezi ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem a lékaři. Tuto změnu musí ještě ve čtvrtek schválit předsednictvo klubu, zřejmě ale půjde jen o formalitu. Engel si prý chce nechat i částečný úvazek v jedné z pražských nebo středočeských nemocnic. Šéf lékařských odborů patřil mezi hlavní tváře protestní akce Děkujeme, odcházíme, po jejím ukončení ho ale vinohradská nemocnice odmítla přijmout zpět na pozici radiologa.

Engel byl hlavním vyjednavačem nespokojených lékařů, po několikatýdenním maratonu se nakonec podařilo s ministerstvem zdravotnictví vyjednat navýšení platů lékařů v nemocnicích o pět až osm tisíc korun měsíčně. Po ukončení protestní akce získala většina doktorů svá místa zpět, místo Engela si však vinohradská nemocnice mezitím našla náhradu.

Člen předsednictva lékařských odborů Miloš Voleman pak proto rozeslal doktorům e-mail, aby byli s Engelem solidární a výpovědi nestahovali. Engel je ale přesto vyzval, aby se vrátili do práce a dodrželi dohodu, kterou s ministrem zdravotnictví podepsal. Poděkoval také za pracovní nabídky, které dostal, podle některých médií dokonce i z exotické Malty.