Léky jsou často předepisovány neefektivně, VZP to chce změnit

Praha - Přinejmenším dvě miliardy korun ročně chce ušetřit Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) ve dvou projektech, které jsou zaměřeny na efektivnější využití peněz za léky. První projekt se zaměřuje na to, aby lékaři nepředepisovali pacientům léky, které při současném užívání mohou jejich zdraví i poškodit. V druhém projektu dostanou lékaři informace o tom, jaké léky předepsal pacientovi další lékař, takže mu ho už nebudou dávat znovu. Ročně vydá VZP za léky na recept 23 miliard, projektem by mohla ušetřit deset procent této částky.

40 tisíc lidí skončí kvůli špatně předepsaným lékům v nemocnici

VZP v prvním projektu sledovala rok ve Středočeském a Královéhradeckém kraji předepisování léků, které při současném užití mohou pacientovi ublížit. Zhruba 40.000 pacientů ročně v celé ČR se z následků takové léčby musí léčit v nemocnici. Pojišťovnu to pak stojí další peníze.

Dneškem startuje další fáze tohoto projektu, VZP osloví všechny lékaře, u kterých našla kombinace léků, které mohly způsobit pacientovi potíže. Ředitelka odboru léčiv a zdravotnických prostředků VZP Taťána Soharová upřesnila, že v obou krajích bylo sledováno přes milion pacientů na 3 452 pracovištích. „Nejzávažnější nepříznivé účinky hrozily u 5540 pacientů, zhruba každý dvoustý mohl mít po požití léků vážné komplikace,“ řekla.

Rekord: pacient si vyzvedl za den 23 léků

Protože ale šlo jen o analýzu receptů, v dopisech lékařům nyní VZP ověří, zda pacient dané léky skutečně užíval současně, nebo nejprve bral jeden lék a poté přešel na radu lékaře na druhý. Analýza podle ředitele královéhradecké pobočky VZP Pavla Pechánka ukázala i rarity, jako že jeden pacient si vyzvedl v jednom dni u několika lékařů 23 různých léků, nebo jiný za jeden rok užíval celkem 80 různých léků.

„Napsáním receptu končí 95 procent návštěv lékaře,“ doplnil Horák. Vyzval pacienty, aby netlačili na lékaře, že chtějí recept na svůj oblíbený lék. Součástí projektu je i série seminářů pro lékaře, kde se dozvědí o nejčastějších nevhodných kombinacích léků. Ve druhé polovině by se projekt mohl rozšířit už do celé republiky.

Centrální úložiště receptů zatím nefunguje

Pokud to správní rada schválí, odstartuje VZP ve druhém pololetí další projekt zaměřený na úspory v lécích. Půjde o elektronické předepisování léků v rámci elektronických zdravotních knížek, a to v krajích Vysočina a Karlovarském.

Přístup k informacím o předepsaných lécích by měli mít také lékárníci, takže by mohli pacienta i jeho lékaře upozornit na riziko nevhodné kombinace léků či opakovaného předepsání stejného léku. Tuto funkci mělo plnit centrální úložiště receptů, to ale zatím nefunguje.