Pranostika „březen, za kamna vlezem“ se letos naplní vrchovatě

Praha – Český hydrometeorologický ústav zveřejnil dlouhodobou předpověď počasí, podle které bude březen sice slunečný, ale docela chladný. Na typické jarní počasí si tak ještě nějakou dobu počkáme. Nejvyšší denní teploty by se totiž měly šplhat jen na osm stupňů, což je pod dlouhodobým průměrem. Většinu měsíce ale bude jasná obloha, srážky by se měly objevit až ke konci března. Na horách se pak mohou vyskytnout sněhové přeháňky.

Od 1. do 10. března bude panovat velmi podobné počasí, jako v posledních dnech. Můžeme se tak těšit na slunečné počasí, které by mohly v příštím týdnu na krátko vystřídat déšť se sněhem. Denní teploty se budou pohybovat mezi dvěma až osmi stupni Celsia, v noci pak přituhne až na minus osm stupňů. V místech, kde leží sníh, se může po západu slunce ochladit dokonce až na 11 stupňů pod nulou. 

Ani druhá březnová dekáda nepřinese výraznější oteplení, odpoledne rtuť teploměru vystoupá maximálně na deset stupňů. Meteorologové však i nadále předpovídají jasné až polojasné počasí, přeháňky jen ojediněle. Noční teploty se mají pohybovat mezi nulou až minus šesti stupni.     

Počátek astronomického jara s sebou přinese mírné oteplení a také déšť. „Očekáváme převážně velkou oblačnost, na většině území občas déšť nebo přeháňky,“ uvedl ČHMÚ. Nejnižší noční teploty klesnou na minus tři až plus tři stupně Celsia. Přes den pak bude nejvýš osm stupňů, při zmenšené oblačnosti až 12 stupňů.

Sněhová pokrývka leží v současnosti jen na horách, například Labská bouda hlásí 115 centimetrů sněhu, Velký Javor na Šumavě 84 centimetrů a Lysá hora 37 centimetrů.