Praha chystá revizi některých plánovaných částí tunelu Blanka

Praha - Praha chystá revizi některých plánovaných částí tunelu Blanka, které by stavbu mohly prodražit. Náměstek primátora Karel Březina (ČSSD) chce jednat například o požadavcích městských částí nebo o technologiích, které by měly být v tunelech použity. Radní se tak rozhodli na základě analýzy, kterou vypracoval magistrátní odbor městského investora a která zdůvodňuje jednotlivé položky na stavbě, jejichž cena se navýšila. Oproti původně plánovaným 27 miliardám totiž možná náklady stoupnou až o třetinu, tedy o dalších deset miliard korun. O tom, zda bude možné výslednou cenu stavby snížit, by mělo být jasno na začátku května. Minulé vedení slibovalo dokončení stavby do konce roku 2012, termín se ale pravděpodobně nestihne. Současné vedení mluví spíše o roce 2014.

Podle Březiny měla většina prodražení čtyři příčiny. Jednalo se o změněný návrh Trojského mostu, nařízení báňského úřadu po propadech během výstavby tunelu, novelizace technických norem a nové požadavky městských částí a organizací města. Další prodražení způsobila změna DPH od ledna 2010 z 19 na 20 procent. „Uložili jsme odboru městského investora, aby dopady těchto změn sumarizoval,“ uvedl Březina. Podle opozičního zastupitele Tomáše Hudečka (TOP 09) by měla rada důkladně projít každou položku a pokusit se snížit avizované navýšení ceny. „V případě, že zjistí jakékoliv nesrovnalosti, měla by podat trestní oznámení,“ řekl ČT.

Radní hlavního města se dnes také dohodli, že chtějí být v každém čtvrtletí pravidelně informováni nejen o průběhu stavby, ale i o fakturách, které magistrát proplácí. První zprávy by měly přijít v květnu. Zastupitelé hlavního města budou informováni jednou za půl roku. Jednou za dva měsíce navíc Praha plánuje kontrolní den na stavbě. Podle Březiny totiž z dostupných dokumentů vyplývá, že odbor městského investora, který měl stavbu na starosti, neměl povinnost minulé vedení města o navýšení ceny informovat. „Je problém, že minulí členové rady své právo nevyužili, že se neptali,“ poznamenal náměstek.

Brífink pražského magistrátu po jednání rady (zdroj: ČT24)

Březina: Naší snahou bude výdaje co možná nejvíce snížit

Březina dostal zároveň za úkol do konce dubna jednat s městskými částmi a dalšími subjekty, které některé zvýšené náklady vyvolaly, a následně s dodavatelem stavby. Metrostavu a městským částem navíc radní oznámili, že musí radu informovat o všech dalších nových pracích a požadavcích, aby je mohlo město schválit nebo případně rozporovat. Důvodem je snaha předejít vícepracím a vícenákladům.

Zda se stavba tunelu skutečně prodraží, ale radní zatím říct nedokáží. „Naší snahou bude výdaje co možná nejvíce snížit, samozřejmě za předpokladu, že některé věci proběhnou… Na druhou stranu se budeme snažit, aby tam nebyly výdaje, které nejsou přímo řekněme nutné pro život,“ uvedl na tiskové konferenci první náměstek Karel Březina (ČSSD). Mezi stavby, které nebyly v původním projektu, ale nakonec se postaví, patří například protihluková stěna v Holešovičkách. „Tak to prostě bude, protože si myslím, že to je dobře pro obyvatele hlavního města Prahy, aby měli takovouto protihlukovou stěnu v tomto území,“ dodal Březina.

Karel Březina
Zdroj: ČT24
Vydáno pod