Zrušené buňky ODS se odvolají nebo stranu opustí

Praha - Představitelé místních sdružení ODS, která v pondělí zrušila výkonná rada strany kvůli přímé či nepřímé spolupráci s KSČM na komunální úrovni, tento krok považují za chybný. Řada z nich se proti němu chce odvolat, někteří zvažují odchod ze strany a založení vlastního sdružení. Vedení ODS už dříve vyzvalo místní sdružení, aby do konce února spolupráci s KSČM ukončila. Protože se tak ale nestalio, celkem 18 z nich zrušila.

Podle Miluše Burešové z ODS v Týnci nad Sázavou je rozhodnutí výkonné rady „silné gesto, které nic nepřinese“. Podotkla, že občanští demokraté u sestavování tamní koalice ani nebyli, protože se do rady dostal člověk, který na jejich kandidátce figuroval jako nezávislý. Burešová považuje za smutné, že vedení ODS trestá místní sdružení za spolupráci s komunisty, když jindy podle ní mlčelo k větším nepravostem, například ke kauze kontroverzního exstarosty Prahy 5 Milana Jančíka.

Proti rozhodnutí výkonné rady se chce odvolat ODS v Bavorově na Strakonicku, kde bezpartijní radní za ODS usedla do pětičlenné rady se třemi komunisty a sociálnědemokratickým starostou. „Zastupovala nás dobře. Žádnou spolupráci jsme s nikým neuzavírali, to je nesmysl. To je o poměrném zastoupení,“ vysvětluje místopředsedkyně bavorovské ODS Jaroslava Hanžlová. Pokud organizace skutečně zanikne, tak nejspíše nikdo ze členů nebude dojíždět do okolních organizací ODS. Hanžlová nevidí důvod, proč by se měli třeba v komunálních volbách angažovat v sousedních městech.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Také předsedové místních sdružení ODS v Lichnově a Bartošovicích na Novojičínsku i v Petrovicích u Karviné zvažují odvolání. Všichni tři ale uvedli, že musí počkat na rozhodnutí ostatních členů. V Bobrové na Žďársku se občanští demokraté na dalším postupu ještě nedohodli. Podle předsedy Josefa Švaňhala se místní sdružení zřejmě odvolá a požádá o novou licenci. O novou licenci požádá i ODS v Leštině u Světlé na Havlíčkobrodsku, kde si členové už v pondělí zvolili nové vedení.

Organizace shodně tvrdí: Je to chyba

Naopak předseda místního sdružení ODS v Albrechticích na Karvinsku Jindřich Feber uvedl, že se odvolávat nebude. V obci je komunistický starosta, který podle Febera stojí sám proti většině v radě. „Nezakládali jsme v Albrechticích ODS, abychom spolupracovali s komunisty, ale aby tady byla protiváha. Teď máme odstoupit a uvolnit jim místa v radě?“ řekl Feber. Dodal, že se ho rozhodnutí výkonné rady dotklo osobně. „Jestli nás chce po 15 letech práce někdo trestat, nevidím k odvolávání důvod,“ řekl Feber.

Odvolávat se nebude ani ODS ze středočeského Divišova. Její předseda Roman Sedláček řekl, že pokud budou zvolení zastupitelé za ODS chtít v práci pro obec pokračovat i po příštích volbách, budou muset založit nějaké vlastní sdružení nebo najít jinou cestu.

Starosta Zlonic na Kladensku Rudolf Čížek (ODS) označil rozhodnutí výkonné rady za chybné, vedení strany prý vůbec neví, co se děje na venkově. V případě zlonické ODS podle něj občanští demokraté vyloučili jednu z nejúspěšnějších stranických buněk. Zrušení místního sdružení hrozilo kvůli spolupráci s KSČM v radě města také v Polné na Jihlavsku. Tamní místostarosta Jaroslav Sobotka však podle oblastního manažera Ericha Janderky kvůli tomu z ODS vystoupil.

Sdružení Nečasovi neustoupí

„My chápeme, že ty příběhy nejsou černobílé, nicméně výkonná rada ODS rozhodla a rozhodla poměrně drtivě, jednoznačně už na minulém jednání rady a dnes to potvrdila,“ řekl v pondělí předseda ODS a premiér Petr Nečas. Členové zrušených sdružení podle něj mají šanci se do tří měsíců registrovat v ODS jinde. Připomněl, že spolupráci s KSČM zakázal svým usnesením kongres strany, výkonná rada podle něj jen naplnila rozhodnutí kongresu. ODS problém komunální spolupráce s KSČM řeší už řadu let.

Na seznamu zrušených sdružení jsou převážně menší města a obce. Největší zastoupení má na listině Moravskoslezský a Středočeský kraj. Řada z organizací už v pondělí dala najevo, že tlaku vedení ODS neustoupí a spolupráci se zastupiteli z KSČM nepřeruší.

highres
Zdroj: ČT24