Za úplatky hrozí úředníkovi a policistům až 10 let

Praha - Kvůli snaze zahladit dopravní nehodu, při níž došlo k vážnému zranění, stojí na lavici obžalovaných u soudu pro Prahu 10 šestice bývalých policistů a spolu s nimi i bývalý ředitel odboru dopravních přestupků na pražském magistrátu Zbyněk Bernata. Podle obžaloby si dohromady řekli o čtvrtmilionový úplatek. Zneužití pravomoci úřední osoby, veřejného činitele nebo úplatkářství jsou jen některé z trestných činů, ze kterých obžaloba muže viní.

V březnu 2009 měl Aleš Franc na přechodu srazit chodkyni a i přes její vážná zranění z místa ujel. Navzdory tomu, že svědci předali zkušeným policistům poznávací značku auta i podobu řidiče, předvedení viníka trvalo téměř rok. Podle obžaloby mělo stát pozdržení vyšetřování 250 tisíc. Viníka nehody sice nakonec policisté usvědčili, to vše ale až poté, co je státní zastupitelství upozornilo na prošetřování případu policejní inspekcí. Ta v rámci svého vyšetřování policistům odposlouchávala telefony a následně je i zatkla.

Před soudem většina obžalovaných tvrdí, že nic neplánovali, úplatek nevzali. Vyšetřování bylo složité a případ komplikovaný. Přestože v soudní síni obžalovaní mluví o své nevině, vyjádřit se pro média odmítají. Svým obhájcům dokonce dali pokyn, aby též mlčeli. „Některým z těchto lidí za zločiny a přečiny hrozí až desetileté tresty odnětí svobody,“ řekla pro ČT mluvčí pražského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová.

Reportáž Edity Horákové (zdroj: ČT24)

Soud se ale zajímá ještě o další nehodu. Za úplatek označený jako „pět pro každého“ měl Bernat spolu s dalšími dvěma policisty zařídit, aby řidič unikl stíhání za řízení pod vlivem alkoholu. Ve spisu došlo údajně k výměně dokumentů, některé úplně zmizely.