Boj o praktické školy - ministerstvo je zatím rušit nechce

Praha – Rušení praktických škol, dřív označovaných jako zvláštní školy, se nakonec neuskuteční. Ministerstvo školství se tak postavilo nesouhlasně k doporučení Národní ekonomické rady vlády, podle níž by zrušení praktických škol perspektivně mohlo přinést úspory, zejména na vyplácených sociálních dávkách. NERV argumentuje tím, že do těchto škol jsou často neopodstatněně zařazované romské děti, které tak nedostanou odpovídající vzdělání, a v důsledku pak těžko nacházejí práci.

Praktické školy navštěvuje přes patnáct tisíc žáků, většinou s lehkým mentálním postižením. Jsou tam ale i tisíce dětí, které by tam vůbec neměly být, a to navzdory čtyři roky starému verdiktu štrasburského soudu, podle něhož tyto školy znevýhodňují romské děti. V některých krajích totiž polovinu žáků praktických škol tvoří právě malí Romové.

Zrušení praktických škol ale teď navrhl i NERV. V zásadě s ním souhlasí i vládní agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách. „To by měl být náš cíl, to znamená přesunout do běžných škol děti, které na to mají a mohou být vzdělávány v hlavním vzdělávacím proudu. V tom druhém kroku si potom umím představit redukci počtu praktických škol,“ uvedl ředitel agentury Martin Šimáček.

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)

Reforma, nebo konzervování současného stavu?

Bývalá vláda sice už před rokem podobný plán odsouhlasila, protesty speciálních pedagogů ale na sebe nedaly dlouho čekat. Také současné ministerstvo školství žádné rušení praktických škol nechystá. Podle něj totiž nejsou běžné školy schopny jejich žáky vzdělávat. Připravilo proto vyhlášky, které s existencí praktických škol dál počítají a umožní, aby se tam mentálně či tělesně postižené děti učily podle speciálních vzdělávacích programů, ale ty ostatní podle osnov běžných.

Toto stanovisko vítá i předseda Asociace speciálních pedagogů Jiří Pilař, který poukazuje na užitečnost praktických škol: „Není dobře, když se hovoří o jejich jednostranné likvidaci. Naopak by se měly využít právě kvůli tomu, že je tam spousta speciálních pedagogů.“ Naopak ředitel Šimáček krok ministerstva jako řešení nevidí, ale chápe jej jako konzervaci stávajícího stavu. I přes rozpory kolem praktických škol poslalo ministerstvo školství vyhlášky do legislativní rady vlády. Pokud je schválí, budou platit od září.