Z Engela je placený odborář

Praha - Předseda Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů (LOK-SČL) Martin Engel bude od nynějška za svou funkci pobírat mzdu. Rozhodlo o tom dnes předsednictvo odborů. Engel, kterého bude platit odborový klub, bude mít stejný plat jako v nemocnici. Ve funkci se chce i nadále zasazovat o zlepšování platových podmínek lékařů. Nejdříve bude dohlížet na to, zda lékaři skutečně dostanou od března o slíbených 5 až 8 tisíc korun více.

„Stal jsem se předsedou na plný úvazek,“ řekl po jednání Engel. Protestem, který vedl, chtěl docílit zvýšení platů lékařů na 1,5 až trojnásobek průměrného platu v zemi, a to se zákonným množstvím přesčasů. Dosud měli nemocniční lékaři v průměru zhruba 50 tisíc korun, a to díky nadměrnému počtu přesčasů.

Na původní místo ve vinohradské nemocnici se Engel vrátit nemůže, podle sdělení nemocnice je obsazeno. Engel sám ale tvrdí, že na jeho místo 1. března nikdo nenastoupil. Šéf odborářů je jedním z mála lékařů, kteří se po protestní odborové akci Děkujeme, odcházíme nemohl vrátit na své původní místo. Sám prý ale po tom, jak se k němu vedení nemocnice zachovalo, ani nechtěl.

Výpověď podalo 3 800 lékařů, ale jen zhruba pět procent se na svou pozici nevrátí - většinou si pak našli místo v jiné nemocnice. Podle odhadů asi 100 až 200 lékařů odchází za prací do ciziny. Engel prý dostal asi 30 nabídek, mimo jiné na Maltu pro celou rodinu, tedy i manželku a syna, kteří jako lékaři rovněž dali výpověď. Engel se ale podle vlastních slov rozhodl pracovat profesionálně pro Lékařský odborový klub - Svaz českých lékařů (LOK-SČL). Chce prý dotáhnout svoji práci až do úspěšného cíle: Tím je naplnění slibu z memoranda o zvýšení platu lékařů.