V Praze začínají dvě motocyklové výstavy

Praha - V Praze dnes startují dvě významné události pro vyznavače motorek. Motocykl Praha na výstavišti v Holešovicích, v Letňanech pak veletrh Motosalon. Společně představí přes sto většinou zahraničních značek z osmi zemí světa. Více oficiálních zastoupení jednotlivých značek zřejmě nabídne Motosalon. Účast na něm potvrdily světové špičky jako Aprilia, BMW, Honda, Harley-Davidson a desítky dalších. Veletrh měl loni premiéru v Brně, letos se jeho brány otevřou v Praze a příští rok by se měl na jižní Moravu v rámci střídání místa konání vrátit.

Již 15. výstava Motocykl je naopak spjatá s holešovickým výstavištěm a pořádající Inchebou. Na akci návštěvníci najdou expozice značek Ducati, Royal Enfield, MV Agusta nebo Husqvarna. Světovou premiéru zde má šestiválec české výroby pod označením FGR Midalu 2500. Velkým lákadlem je i Bohemia Custom, která se letos stala součástí prestižního seriálu soutěží přestaveb AMD European Championship.

„Na přehlídce by mělo být k vidění zhruba 70 motorek, každá s průměrnou cenou kolem sedm set tisíc korun,“ uvedl Ondřej Hrůza z Bohemia Custom.

V rámci doprovodných programů si účastníci Motosalonu budou moci vyzkoušet i jízdu na motocyklovém trenažéru, zhlédnout vystoupení kaskadérů nebo potkat jediného českého jezdce v Moto GP Karla Abrahama.

„Motocykly jsou poměrně citlivým barometrem ekonomiky, protože je to věc relativně zbytná,“ uvedl Vladimír Přibyl ze Svazu dovozců automobilů. Propad prodejů zaznamenaly nejvíce velké motocykly, prodeje se vrátily do roku 2006. „Dosáhli jsme dna a mohlo by dojít ke zlepšení,“ doplnil Přibyl. Na výstavě se očekává až 50 000 návštěvníků.

Veletrh Motocykl nabídne i autogramiádu a besedy s účastníky letošní Rallye Dakar, čeští kaskadéři zde předvedou jízdu v železné kouli s názvem Globus smrti. Součástí veletrhu je i setkání českých i evropských mistrů americké retuše Airbrush Art Festival. Výstava i veletrh budou otevřené ode dneška až do neděle.

Vydáno pod