Japonci připravují nový rychlovlak Hayabusa

Tokio - Japonci chystají do provozu nový vlak Hayabusa. Po čtrnácti letech tak modernizují svou vysokorychlostní železnici přezdívanou Šinkansen. S provozní rychlostí 300 kilometrů v hodině bude Hayabusa nejrychlejší v Japonsku. Trasu z Tokia do 700 kilometrů vzdáleného města Aomori zvládne Hayabusa za zhruba dvě a půl hodiny.

Interiér nového rachlovlaku připomíná vnitřek dopravního letadla. Asi největší pohodlí mají cestující v první třídě, kde jsou na kožených sedadlech k dispozici elektronické opěrky na nohy a lampička ne čtení.

„Je to vysokorychlostní vlak, který ukazuje vysokou vyspělost japonské technologie. Nejde tu jen o rychlost. Tento vlak je také spolehlivý a pro zákazníky komfortní,“ uvedl manažer Šinkansenu Tomoyuki Endo.

Japonci modernizují rychlovlaky (zdroj: ČT24)

Oficiálně se pojem Šinkansen vztahuje výlučně na vysokorychlostní tratě, kdežto vlaky, které po nich jezdí, jsou označovány jako hikari; v praxi se ale název Šinkansen používá pro obojí, a to i v samotném Japonsku.

zdroj: wikipedia.org

Vysokorychlostní vlaky začaly poprvé jezdit právě v Japonsku. Za celých 45 let Šinkanzeny nezpůsobily ani jednu vážnější nehodu. Po desetiletí si držely i prvenství v rychlosti. To ale v posledních letech převzala Čína. Vlaky tam jezdí i rychlostí 350 km/h a země také pracuje na vývoji magnetické soupravy, která by za hodinu dokázala urazit tisíc kilometrů.

Vydáno pod