Vydávání elektronických občanek se možná opět odloží

Praha - Elektronické občanské průkazy se možná začnou vydávat později, než se předpokládalo. Lidé by je podle nynějšího znění zákona měli dostávat od příštího roku. Bude ovšem záležet na tom, zda budou na projekt peníze, řekl dnes ministr vnitra Radek John (VV) poslancům sněmovního branného a bezpečnostního výboru. Vydávání elektronických průkazů přijde podle odhadů na stamiliony korun.

„Máme signály z ministerstva financí, že nemáme finanční krytí,“ uvedl ministr. Pokud peníze nebudou, nezbude podle něj nic jiného než účinnost zákona odložit. Někteří poslanci výboru poukazovali na to, že ministerstvo chystá na rok 2012 pilotní projekt elektronických voleb a peníze by bylo lepší přesunout právě na průkazy. Podle Martina Peciny (ČSSD) zavazují Česko k jejich zavedení mezinárodní smlouvy. Podle Johna by ale peníze na elektronické volby na zavedení průkazů nestačily.  

Původně měly úřady vydávat elektronické průkazy už od letošního července. Termín se už jednou posunul kvůli zpoždění, s nímž mají začít fungovat čtyři základní informační registry veřejné správy. Zavádění elektronických občanských průkazů má stát příští rok odhadem 359 milionů korun, o rok později 292 milionů a v roce 2014 pak 322 milionů korun. Peníze by měly jít z kapitoly Všeobecná pokladní správa.

Elektronické občanské průkazy mají být oproti dosavadním doplněny o čipovou kartu, na které budou skryty údaje usnadňující jednání s úřady. Podle současného znění zákona by lidé mohli požádat o standardní průkaz se strojově čitelnými údaji nejpozději letošního 14. prosince.

Volitelné údaje na elektronickém OP
Zdroj: ČT24