Huml: Chceme dvoufázový řidičák

Praha – Do konce roku by měl být v hrubých obrysech hotov zákon, který počítá se zavedením řidičského průkazu na zkoušku. V pořadu Hyde Park to uvedl dopravní odborník a poslanec Věcí veřejných Stanislav Huml. Podle svých slov chce prosazovat německý model, kde mohou lidé řídit pod dohledem dospělého již od sedmnácti let, následovala by zkušební lhůta dvou let. Představit by si dokázal i dvoufázovou autoškolu.

„Řidičský průkaz na zkoušku určitě bude, na tom předpisu se začíná pracovat a já počítám s tím, že do konce roku bude alespoň v hrubých obrysech hotov,“ uvedl Stanislav Huml v Hyde Parku ČT24.

První dva roky by v životě mladého řidiče měly být zkušebním obdobím, kdy by za přestupky mohl být odjímán nižší počet bodů. „Mně se líbí možnost už v sedmnácti letech řídit osobní auto pod dozorem zkušené osoby. Tam mi to přijde jako úžasná množnost mezigeneračního předávání zkušeností. Autoškola se tak prodlouží na rok, protože kluk, který je nadržený na řidičský průkaz a dostane jej v sedmnácti letech, bude tátu poslouchat,“ uvedl Huml.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

Dopravní expert Věcí veřejných a někdejší policista navrhuje i dvoufázovou autoškolu. V prvním výukovém cyklu by se mladí řidiči naučili základy jízdy a zvládání lehkých krizových situací, nesměli by ale na dálnici. „Jsou státy, jako je Velká Británie, kde mladí bez dohledu na dálnice nesmějí. Možná bychom mohli jít touto cestou,“ konstatoval Huml. Po dvou letech by následovalo docvičení, a to právě na jízdu na dálnici a zvládání těžších krizových situací.

Huml: Výměna lékárniček byla zbytečná

Huml se vyjádřil i k nedávné výměně lékárniček. Ta podle něj byla v zásadě zbytečná. „Co pět let nutíme lidi, aby vyhodili staré lékárničky a koupili nové. Teď je tam jako novinka respirační maska. Myslím si, že to bylo trošku lobby na ministerstvu zdravotnictví,“ uvedl Huml.

Huml se vyslovil i proti alkoholu za volantem. „Nechtěli jsme, aby byl povolený alkohol, byť v malé míře. Určitá technická tolerance na přístroji tam je už dnes, 0,26 promile policie svým opatřením neposílá do správního řízení. Spor se vedl o tom, zda se do 0,3 promile má dávat bloková pokuta, a my jsme trvali na tom, aby to všechno šlo do správního řízení,“ uvedl Huml.