Na Grosse a Sobotku míří trestní oznámení za prodej OKD

Praha – Bývalý premiér Stanislav Gross a exministr financí Bohuslav Sobotka (oba ČSSD) budou v nejbližší době čelit trestnímu oznámení. Za prodej téměř polovičního podílu v důlním gigantu OKD ho na ně chce v pondělí podat místopředsedkyně přípravného výboru Suverenity Jana Volfová. Seznam navíc nemusí být konečný. Volfová zvažuje, že oznámení rozšíří i o další lidi, kteří měli s privatizací OKD co do činění, například na tehdejšího šéfa Fondu národního majetku. Trestní oznámení na neznámého pachatele podává v souvislosti s privatizací i šéf Sdružení nájemníků BYTYOKD.CZ Roman Macháček. Informaci přinesl deník Právo.

Podle znaleckého posudku společnosti Ernst & Young byla tržní hodnota téměř 46procentního státního podílu v OKD zhruba 24 miliard korun, a nikoli 4,1 miliardy, které za něj společnost Karbon Invest nakonec státu zaplatila. Karbon Invest vlastní Viktor Koláček a Petr Otava. Volfová plánuje podat trestní oznámení v pondělí na Nejvyšším státním zastupitelství v Brně. „Podáme trestní oznámení na tyto lidi,“ potvrdila i šéfka Suverenity Jana Bobošíková.

Volfová: Kamsi se podělo 20 miliard korun

Podle Volfové tehdy podepsal smlouvu Sobotka: „Byl ministr financí a za vše ručil.“ Exministr ale všechny pochybnosti odmítl. Právu řekl, že částka 4,1 miliardy odpovídala tržní ceně a byla tedy v pořádku, navíc šlo o jediné peníze, které stát za prodej OKD dostal. Vláda podle něj tehdy vycházela ze znaleckého posudku, který nechal zpracovat Fond národního majetku. Celou transakci navíc posuzovala Evropská komise. „Jestli jsou zde nyní na stole nějaké nové informace, tak je potřeba, aby se prošetřily. V roce 2004 ale takové informace na stole nebyly,“ hájil se Sobotka.

Sdružení nájemníků BYTYOKD.CZ :

„Existuje zde závažné podezření, že podhodnocení majetku společnosti OKD bylo záměrné, tak aby kupující nemusel za privatizovaný podíl zaplatit České republice tržní cenu a aby tak získal na úkor České republiky a daňových poplatníků nepřiměřený majetkový prospěch.“

O posudek společnosti Ernst & Young se v trestním oznámení opírá i šéf Sdružení nájemníků BYTYOKD.CZ Roman Macháček. Podle posudku totiž byla hodnota čistého obchodního majetku OKD k 31. prosinci 2005 ve výši 52,338 miliardy korun. „Pro účely privatizace však byla společnost OKD v roce 2004 oceněna pouze na částku 4,53 miliardy korun,“ uvedl Macháček. Rozdíl tak podle něj tvoří 47,8 miliardy korun. Autorem znaleckého posudku z roku 2004 je Vox Consult. „Jen neprovozní aktiva OKD (bytový fond, komerční nemovitosti, finanční majetek) byla posudkem firmy Ernst & Young oceněna k 31. 12. 2005 na částku 22,196 miliardy korun,“ dodal.

Znalecký ústav Vox Consult tak podle Macháčka cenu vědomě podhodnotil. Vinu vidí i u Fondu národního majetku, který měl státní podíl v OKD fakticky v držení. Fond tehdy smlouvu se znaleckým ústavem uzavřel a bez výjimky přijal i následný posudek. Dalším podezřelým je podle Práva firma Karbon Invest a svou odpovědnost má také Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Neznámý pachatel se podle sdružení dopustil trestných činů nepravdivého znaleckého posudku, porušení povinnosti při správě cizího majetku, zneužití pravomoci úřední osoby nebo podvodu.