Rath chce vystěhovat domov důchodců kvůli památníku

Panenské Břežany - Senioři z domova v Panenských Břežanech se musí do konce roku vystěhovat. Středočeský kraj chce do budovy zámku umístit expozici, která by mapovala odboj za druhé světové války. Klienti domova ani jejich rodiny s tím ale nesouhlasí. Vedení obce navíc tvrdí, že o výstavu nebudou mít návštěvníci zájem.

Hejtman David Rath (ČSSD) chce na zámku, kde domov sídlí, vybudovat památník národního odboje. Seniory plánuje odstěhovat do nově vznikajícího domova v Berouně. „Domov důchodců se v Panenských Břežanech neruší, bude se přesouvat a jeho kapacita zvyšovat,“ uvedl Rath.

Místním se to ale nelíbí. Dojíždění za svými blízkými padesát kilometrů daleko nevidí jako reálné. „Mně to připadá, jako kdyby byli odsouzeni k trestu smrti, jenom tím, že budou muset opustit svoje nejbližší, a nemají šanci s nimi být v kontaktu,“ uvedla Blanka Valová, která má v domově oba rodiče. Proti rozhodnutí kraje vznikla už i petice.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Panenské Břežany jsou spojené s protektorátem. Tamní barokní zámek, kde sídlil říšský protektor K. H. Frank, se po osvobození dostal do rukou státu a dnes v něm sídlí právě domov důchodců. Dolní zámek byl dočasným sídlem protektorů Kondrada von Neuratha a Reinharda Heydricha. Tento zámek je v současnosti v soukromém vlastnictví a není přístupný, stejně jako přilehlý park. Hejman Rath se domnívá, že expozice o nacismu by byla pro lidi atraktivní. Starosta Panenských Břežan Libor Holík si ale myslí, že turisti o novou expozici mít zájem nebudou. V zámku, kde jsou nyní senioři, K. H. Frank přespal jen několikrát, a zájem se soustřeďuje na druhý, byť nepřístupný zámek. „Budou se zase jen chodit dolů dívat přes plot, kam nemůžou, a nahoře je to zkrátka zajímat nebude, to je muzeum něčeho pro nic,“ zlobí se Holík. Památník by se měl otevřít na podzim příštího roku.