V Libereckém kraji se rozhoduje o sloučení středních škol

Liberec - Opozice v Libereckém kraji kritizuje plán optimalizace středních škol a představila svůj vlastní. Nepodpoří například sloučení umělecké průmyslovky v Kamenickém Šenově se školou v Novém Boru, zachovat chce zatím i všechna gymnázia. Podle kraje jsou ale změny nezbytné. Rozhodnout se má už koncem měsíce. V Libereckém kraji se první kolo optimalizace středních škol uskutečnilo už v letech 2007 a 2008. Z původních 48 krajských středních škol jich zůstalo 38.

Podle opozice i škola, která má 300 žáků, nemusí být vůbec špatná. I to je jedna z připomínek k reformě středních škol. Efektivní by podle Libereckého kraje byly až s 400 studenty. Kolik ušetří, ale kraj podle ODS zatím nevyčíslil a školám v malých městech v podhůří nejde měřit stejně jako těm v Liberci.

„Tento materiál prostě tu ekonomickou stránku a finanční analýzu postrádá,“ uvedl zastupitel Libereckého kraje Stanislav Pěnička (ODS). „Děti a samozřejmě i jejich rodiče budou postaveni před věc, že musí dojíždět hodinu, hodinu a půl do jiného místa, to si samozřejmě u věkové skupiny 14 až 18 let nemůžeme dovolit,“ doplnil zastupitel Libereckého kraje Radim Zika (ODS).

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Ve věkové skupině mezi 15 až 18 lety má do roku 2014 dojít až ke čtvrtinovému poklesu, podle výroční zprávy České školní inspekce jsou již dnes střední školy naplněné v průměru z 65 procent.

ODS odmítá jako argument pro redukci středních škol i to, že třetina z nich je ve ztrátě. Podle místostarosty Turnova Otakara Špetlíka jim Liberecký kraj nedává dostatek peněz na rozvoj. Podle kraje přichází opozice s připomínkami pozdě, termín byl do konce ledna. Kraj tak neví, jestli se bude vůbec připomínkami ODS zabývat.

Kraj navrhuje sloučit pět středních škol a na dalších připravuje změny v nabídce oborů. Kapacita škol by se tak měla snížit o 12 procent. S úbytkem žáků klesají i státní dotace na provoz škol. „Zhruba během tří let přijdeme až o 165 milionů korun, které potřebujeme dneska na financování středních škol,“ uvedl radní Libereckého kraje pro školství Radek Cikl (ČSSD). Podle vedoucí odboru školství Jiřiny Princové má takový úbytek žáků výrazný dopad na kvalitu vzdělávání.

Krajští zastupitelé by měli jednat o reformě středních škol koncem března. Sloučení dvou sklářských škol na Novoborsku ovšem loni na podzim neschválili.

Kapacita středních škol v Libereckém kraji
Zdroj: ČT24/ČTK