Registr elektronických receptů stál 70 milionů, teď nemá využití

Praha – Náklady na vybudování úložiště elektronických receptů se vyšplhaly skoro na 70 milionů korun a dalších 3,5 milionu už si vyžádal jeho provoz. Původní idea byla, že se papírové recepty od lékaře nahradí těmi elektronickými. V systému ovšem není jediný recept a nemá využití. Státní ústav pro kontrolu léčiv původně vybudoval centrální úložiště, kam proudily informace o pacientech i lécích. Po pokutě od Úřadu na ochranu osobních údajů ale musel databázi rozdělit a sběr dat omezit.

Druhou část systému teď alespoň využívají úředníci ke kontrole vydaných léčiv, ovšem centrální uložiště receptů využíváno není: „Měsíčně stojí provoz zhruba 160 tisíc korun, a to i přes to, že tam není ani jeden recept. Nikdo se tím ovšem nezabývá,“ upozorňuje prezident České lékárnické komory Stanislav Havlíček. 

Podle Státního úřadu pro kontrolu léčiv však vynaložené miliony promrhané nejsou, systém je prý aktivní a probíhá v něm pilotní testování. Ani samotný úřad ovšem neví, kdy začnou systém používat zdravotníci v praxi. Centrální úložiště receptů přitom funguje už od roku 2009, kdy do něj putovaly informace z papírových receptů. Pak ale zasáhl ÚOOÚ a nařídil databázi zničit.

Reportáž Markéty Šenkýřové (zdroj: ČT24)

Také Rathův registr zeje prázdnotou

Toto ovšem není jediný registr ve zdravotnictví, který není využívaný. Už v roce 2006 zřídil tehdejší ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD) registr neziskových zdravotnických zařízení, který měl zabránit privatizaci nemocnic. Převod nemocnic na neziskové organizace ovšem zarazil Ústavní soud – registr už tak pět let zeje prázdnotou, protože v Česku žádná nezisková nemocnice není. 

To chce změnit znovu David Rath, tentokrát jako středočeský hejtman. Podle jeho plánů by se na nezisková zařízení měly převést nemocnice ve středních Čechách. Už zítra o tom rozhodne ministerstvo zdravotnictví, které se ovšem k Rathově záměru zatím stavělo odmítavě.

Vydáno pod