ČSSD by měla s komunisty většinu, ukázal průzkum

Praha - Pokud by se volby do Poslanecké sněmovny konaly na přelomu února a března, vyhrála by je podle průzkumu společnosti SANEP sociální demokracie, která by spolu s KSČM měla v dolní komoře většinu 104 křesel. Trvající příklon většiny voličů k levicovým stranám přičítá SANEP mimo jiné obavám ze sociálních dopadů připravovaných vládních reforem. Nyní mají ve dvousetčlenné sněmovně převahu ODS, TOP 09 a VV se 118 poslanci. Za poslední měsíc ubylo nejvíc voličů TOP 09, zjistil SANEP.

Výsledky průzkumu SANEP:

  • ČSSD 33,8 procent
  • ODS 17,6 procent
  • TOP 09 17 procent
  • KSČM 12,9 procent
  • VV 8,3 procent

Nejvíce voličů, a to 1,3 procentního bodu, ubylo od předchozího průzkumu z přelomu ledna a února TOP 09, která tak nyní klesla z druhého na třetí místo. ČSSD má o 0,3 procentního bodu méně než před měsícem, občanským demokratům a komunistům přibyl více než jeden procentní bod a Věcem veřejným 0,2 procentního bodu.

Roste podpora lidovců

Křesla ve sněmovně by tak získaly jen strany, které v ní mají zastoupení už nyní, tedy ČSSD, ODS, TOP 09, KSČM a VV. KDU-ČSL by volilo 4,5 procenta lidí, před měsícem to bylo 3,9 procentního bodu. Pro získání parlamentního zastoupení je nutné získat nejméně pět procent hlasů.

K podobným výsledkům jako SANEP dospěly v posledních měsících i jiné agentury - také podle nich by volby vyhrála ČSSD a levicové strany by ve dvousetčlenné dolní komoře měly mírnou většinu. Rozdílné ale bývají výsledky KDU-ČSL. Například podle únorového průzkumu Factum Invenio by získala 8,8 procenta hlasů, avšak podle Centra pro výzkum veřejného mínění jen čtyři procenta.

Internetový průzkum SANEP se uskutečnil ve dnech 24. února až 2. března. Bylo při něm dotázáno 11 204 lidí ve věku 18 až 69 let.