Dvě třetiny lidí hodnotí Nečasovu vládu jako špatnou

Praha - S činností vlády premiéra Petra Nečase (ODS) je spokojeno 26 procent dotázaných, tedy méně než jedna třetina, naopak dvě třetiny, tedy 66 procent respondentů, hodnotí práci koaliční vlády ODS, TOP 09 a Věcí veřejných (VV) jako špatnou. Předseda vlády je na tom trochu lépe - 33 procent dotázaných hodnotí Nečase kladně, 56 procent záporně a 11 procent na něj nemá vyhraněný názor. Vyplývá to z únorového šetření Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Ve vztahu k současné vládě převládá ve všech sledovaných aspektech nespokojenost nad spokojeností. Nejvyšší míra nespokojenosti je v případě personálního složení vlády, které se nelíbí téměř třem čtvrtinám občanů, 71 procentům. Spokojena s ním je necelá pětina dotázaných, 19 procent.

Dvě třetiny občanů, 66 procent, jsou nespokojeny s komunikací vlády s veřejností. Spokojeno s tímto aspektem je jen 25 procent respondentů. Ani program vlády nevnímají občané kladně - 51 procent dotázaných ho hodnotí jako špatný, naopak jako dobrý jej vidí 35 procent respondentů.

Lidé nejvíce fandili programu Fišerovy vlády

Průzkum také ukázal, jak lidé vnímají program současné vlády v porovnání s programy vlád minulých. Nejvíce spokojených, 56 procent, si získal program „úřednické“ vlády Jana Fischera v průzkumu z ledna 2010. Na opačném pólu se nachází kabinet Mirka Topolánka, s jehož programem byla v únoru 2007 spokojena jen třetina, tedy 30 procent dotázaných.

S činností vlády je to podobné - nejvíce spokojených respondentů, 66 procent, měl kabinet Jana Fischera. Naopak s prací vlády Vladimíra Špidly v lednu 2004 bylo spokojeno jen 20 procent dotázaných. Celkově patří v historickém srovnání současná vláda k těm hůře hodnoceným.

Nespokojenost nad spokojeností převažuje také u hodnocení opozice v Poslanecké sněmovně. Její působení hodnotí záporně 48 procent respondentů, naopak 30 procent dotázaných se k činnosti opozice vyjadřuje kladně.

Průzkumu CVVM se v první polovině února zúčastnilo 1 069 obyvatel ČR starších 15 let.