Nečas ani John trestný čin v Drobilově kauze nespáchali

Praha - Vrcholní politici podle závěrů policie nespáchali trestný čin neoznámení nebo nepřekažení korupčního jednání v kauze údajných manipulací se zakázkami na Státním fondu životního prostředí. Protikorupční policie tak případ v pondělí uložila, aniž zahájila trestní řízení. Vyšetřování souviselo s trestním oznámením na premiéra Petra Nečase (ODS), exministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS), vedoucího Úřadu vlády Lubomíra Poula i ministra vnitra Radka Johna (VV).

„Policejní orgán dospěl k závěru, že ve věci není dáno podezření ze spáchání těch trestných činů - neoznámení trestného činu, nepřekažení trestného činu a zneužití pravomoci úřední osoby,“ uvedla obvodní státní zástupkyně pro Prahu 1 Šárka Pokorná. Doplnila, že státní zastupitelství závěry policie přezkoumá: „Bude se zabývat tím, jestli není dán důvod pro to, aby byly zahájeny úkony trestního řízení.“

Trestní oznámení na Nečase, Drobila a Poula podal rakouský občan českého původu Philipp Janýr. Trojice se podle něho mohla dopustit trestného činu, když neoznámila podezření z korupce na SFŽP, o kterém údajně věděla. Podle Janýra byli podezřelí ze spáchání trestných činů neoznámení trestného činu, zneužití pravomoci úřední osoby a nepřekažení trestného činu.

Michálek se sešel s Johnem i šéfem Úřadu vlády

John dříve zdůraznil, že se s tehdejším šéfem Státního fondu životního prostředí Liborem Michálkem, který případ rozpoutal, sešel už na konci léta, kdy ředitel neměl v ruce žádné konkrétní důkazy. Řekl mu prý, že má nejdříve získat „podklady“ a pak se s nimi obrátit na policii. Podle Johna tak Michálek učinil 13. prosince, tedy dva dny před zveřejněním případu v médiích. „Dal policii čas vyšetřovat, ta mohla nasadit odposlechy, zajistit počítače,“ podotkl v minulosti John. Michálek podle něj totiž hovořil také o tom, že v případu jsou používány šifrované maily a podobně.

Na kauzu údajné korupce na SFŽP upozornil později odvolaný ředitel fondu Michálek prostřednictvím nahrávek, na kterých Drobilův poradce Martin Knetig popisuje, jak se dostat k penězům na financování další kariéry svého šéfa a ODS. Nahrávky poté zveřejnila Mladá fronta Dnes (MfD), ještě předtím stihl Drobil Michálka odvolat. Ministr se pak po dohodě s premiérem rozhodl rezignovat. Případ vyšetřuje protikorupční policie s podezřením na pokus o trestný čin pletichy při zadání veřejné zakázky a při veřejné soutěži.

Následně se objevily informace, podle kterých se Michálek ještě před zveřejněním kauzy neúspěšně snažil o osobní schůzku s Nečasem, poté se setkal aspoň s šéfem Úřadu vlády. Podle MfD tak Nečas o věci delší dobu věděl. Premiér říká, že zavolal Drobilovi a požádal ho, ať pošle Michálka na policii. O žádném trestném činu jsem nevěděl, uvedl již dříve.

Libor Michálek
Zdroj: ČT24