Rath: Koalice chystá další vlnu privatizace nemocnic

Praha - Středočeský hejtman David Rath dnes prohlásil, že koaliční poslanci přípravují další vlnu privatizace nemocnic. Uvedl to v reakci na jejich návrh zrušit zákon o neziskových nemocnicích. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí zamítlo zapsat na seznam takovýchto zařízení pět středočeských nemocnic. Argumentovalo mimo jiné připravovaným návrhem na zrušení zákona, pod kterým je jako koaliční poslanec i ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Středočeský kraj chce kvůli rozhodnutí podat nejen rozklad k ministrovi, ale i trestní oznámení a dvě žaloby na ministerstvo.

„Pokud se ČSSD vrátí k vládě, bude zákon o neziskových nemocnicích prvním, který současná opozice vrátí do českého práva,“ uvedl Rath na tiskové konferenci. Odvolání proti rozhodnutí ministerstva bude podle něj mít kraj hotové během několika dnů. Právní analýzy podle Ratha navíc ukazují, že je zde důvodné podezření na zneužití pravomoci veřejného činitele. „Nemohu ignorovat platný zákon ve správním řízení s odůvodněním, že možná bude někdy v budoucnu zrušen. Takto bychom mohli škrtnout jakékoli správní řízení, jakémukoliv úřadu,“ upozornil.

David Rath:

 „Toto je skutečně český právní Absurdistán a je šokující, že se k něčemu takovému ministr Heger vůbec propůjčí. Podle mého soudu si skupina pravicových poslanců připravuje půdu na další vlnu privatizace nemocnic.“

Vyjádření Davida Ratha a Borise Šťastného (zdroj: ČT24)

Podle skupiny koaličních poslanců, kteří zákon navrhli zrušit, je norma nekoncepční, rozporná a nefunkční. Argumentují i údajnými nejasnostmi v zákoně, jmenují například okolnosti ustavení dozorčí rady a zánik neziskové nemocnice. Část zákona navíc na podnět senátorů ODS zrušil v září 2006 Ústavní soud. Šlo o ustanovení, podle kterého museli zřizovatelé převést asi 140 nemocnic na neziskové. Možnost zřízení neziskových nemocnic zůstala, žádná nezisková nemocnice ale nevznikla.

„Tento konkrétní zákon je v tak špatném legislativním stavu, že kdyby podle něj mělo nějaké zařízení vznikat, mohlo by v budoucnu dojít k velkým pochybnostem,“ řekl ve Studiu ČT24 předseda sněmovního výboru pro zdravotnictví Boris Šťastný (ODS). Osobně by ale byl raději, kdyby návrh na zrušení tohoto zákona předložil ministr zdravotnictví jako vládní návrh: „Jako poslanecký návrh to vyvolává určité pochybnosti, je to voda na mlýn opozičním argumentům a to není dobře.“ Šťastný zároveň uvedl, že určitou formou neziskového zařízení, které podporuje i ODS, je vznik neziskových univerzitních nemocnic.

Rath: Středočeský kraj prodělal na prodeji nemocnic tři čtvrtě miliardy

Zákon o neziskových nemocnicích prosadily v minulosti ČSSD a KSČM. Podle Ratha bylo jeho cílem čelit divokým snahám o privatizaci zdravotnických zařízení. Neziskové nemocnice měly mít řadu výhod - podle zákona měly dostat smlouvu se zdravotní pojišťovnou bez výběrového řízení a být osvobozeny od daně z příjmů. „Zákon je sice v platnosti, ale jak ministr Julínek, ministryně Jurásková a nyní Heger v podstatě sabotují jeho aplikaci do praxe… Odmítali jakoukoli nemocnici zapsat do registru neziskových organizací,“ dodal Rath. 

Leoš Heger
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK