Zahradil byl zvolen do čela evropských konzervativců

Štrasburk/Brusel - Europoslanec Jan Zahradil byl dnes zvolen do čela Evropské konzervativní a reformní skupiny (ECR). Stal se tak prvním Čechem v takové funkci v Evropském parlamentu. V čele páté nejsilnější frakce evropského zákonodárného sboru, v níž jsou mimo jiné britští konzervativci, by měl ale být jen dočasně. Koncem roku se totiž v souladu se staršími plány frakce uskuteční další volby.

V čele seskupení, z něhož zaznívají mnohdy hodně kritická slova na adresu zastánců větší unijní integrace a přívrženců federativního uspořádání EU, stál doposud Polák Roman Kamiński ze strany Právo a spravedlnost (PiS). Ten nicméně z PiS bývalého premiéra Jaroslawa Kaczyńského s několika kolegy vystoupil kvůli tomu, že je prý krajně pravicová. Později oznámil, že odejde z čela frakce.

„Bude rozhodně mým úkolem, aby byl v Bruselu slyšet náš hlas volající po větší racionalitě a efektivitě evropských institucí,“ uvedl v prohlášení Zahradil.

Soupeři Zahradila, o jehož kandidatuře jednal i premiér Petr Nečas s britským premiérem Davidem Cameronem, byli Ryszard Legutko z PiS či britský konzervativec Timothy Kirkhope.