Manažeři z IKEMu nakoupili luxusní nemovitosti za miliony

Praha - Dva vrcholoví manažeři pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) v uplynulých letech nashromáždili majetek, který podle serveru Aktuálně.cz neodpovídá jejich příjmům státních zaměstnanců. Osmašedesátiletý ředitel IKEMu Jan Malý investoval do nemovitostí na prestižních adresách přes deset milionů korun, jeho zástupce, sedmatřicetiletý Ivan Netuka, zaplatil za luxusní nemovitosti podobnou částku. Oba odmítají o svém majetku mluvit. Není tedy zřejmé, z čeho domy, byty a apartmány pořídili. Z veřejně dostupných zdrojů nelze zjistit, zda měli oba lékaři v posledních letech jiné příjmy než ty v nemocnici.

IKEM má nejvíce předražených zakázek

IKEM podle Aktuálně.cz patří mezi nemocnice, u nichž je dosud popsáno nejvíc případů předražených či neprůhledných zakázek. Třeba deník Právo nedávno uvedl, že se protikorupční policie zabývá zakázkou za 20 milionů korun, kterou od IKEMu loni získala bývalá firma ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského (VV) Phar Service.

Nemovitosti ředitele Malého:

  • vila na pražské Hanspaulce (4 miliony)
  • byt ve Stodůlkách (2 miliony)
  • apartmán v Mariánských Lázních
  • dva byty ve Špindlerově Mlýně (4 miliony)
  • rekreační domek u Štěchovic
  • pozemky u Tuchlovic
  • podíl v činžovním domě v pražských Vokovicích

Podle Aktuálně.cz za nemovitosti platil vždy v hotovosti, bez půjček či hypoték.

Nemovitosti jeho zástupce Netuky:

  • dva byty v centru Prahy v Haštalské a Kozí ulici
  • byt v novostavbě v Jinonicích
  • byt v Hlupočepích (11 milionů)

Na byt v Hlupočepích si Netuka vzal podle Aktuálně.cz šestimilionovou hypotéku, zbývajících pět milionů pak doplatil v hotovosti.

Server dále uvádí, že některé z Netukových nemovitostí naznačují jeho dobré kontakty na vlivné lidi z Prahy 1. Například stotřicetimetrový byt v Haštalské ulici získal převodem za tři miliony korun právě od této městské části. Ve smlouvě uložené na katastru je uvedeno, že mu obec z původní ceny slevila 330 000 korun, protože zaplatil do 60 dnů. Srovnatelné byty v této ulici se přitom v současnosti prodávají za částky několikanásobně vyšší.

Netuka byt v Haštalské prodává důchodci, otci exstarosty Prahy 1

Bytů v Haštalské i Kozí ulici se Netuka koncem loňského roku rozhodl zbavit. Na katastru leží dokumenty, podle nichž se dohodl na prodeji bytů s Karlem Dvořákem. Pětaosmdesátiletý gynekolog v důchodu je otcem bývalého starosty Prahy 1 Filipa Dvořáka (ODS), uvedl server. Dvořák starší podle Hospodářských novin (HN) v posledních letech nakoupil nemovitosti za 33 milionů a politik odmítl říct, kde na to jeho otec v důchodu vzal.

Oba manažery IKEMu spojuje podle serveru ještě společnost BHBV, v jejíž dozorčí radě sedí Netuka a v představenstvu syn Malého. Firma má utajeného vlastníka, věnuje se poradenství, marketingu a realitám. Jediná doposud zveřejněná účetní závěrka firmy BHBV za rok 2009 uvádí, že dozorčí radě nebyla vyplacena žádná odměna, napsal server Aktuálně.cz.

Vydáno pod