Kalouskův poradce u Ústavního soudu nepochodil

Brno - Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost poradce ministra financí Radka Šnábla, potrestaného podmínkou za krácení daně. Pravomocný dvouletý trest s podmíněným odkladem na tři roky tak nadále platí. Šnábl od počátku popírá svou vinu, nyní se snaží dosáhnout obnovy řízení. Otázkou obnovy se v úterý zabýval ústecký soud, verdikt ještě nepadl. Ústavní soud stížnost odmítl v únoru bez veřejného jednání, rozhodnutí v anonymizované podobě zveřejnil v internetové databázi.

Podle ústavních soudců se justice Šnáblovým případem řádně zabývala a na základě provedených důkazů dospěla k jednoznačnému závěru o naplnění skutkové podstaty krácení daně. „Soudy přitom v řízení postupovaly plně v souladu s trestními procesními předpisy a svá rozhodnutí řádně a úplně odůvodnily,“ stojí v rozhodnutí senátu se zpravodajkou Vlastou Formánkovou.

Šnábl ve stížnosti mimo jiné poukazoval na to, že byl odsouzen jen na základě nepřímých důkazů, odůvodnění je prý „spekulativní, nepřezkoumatelné a nesrozumitelné“. Zpochybnil také výpověď svědka, jehož vyslýchali v Arménii podle tamních předpisů. Obhajoba se tak nemohla výslechu zúčastnit. Také tvrdil, že české trestní a správní soudy pohlížely na údajné Šnáblovo provinění odlišným způsobem.

Šnábl byl podle rozsudku v roce 1999 jako podnikatel členem skupiny, jež si nechala neoprávněně vrátit daň z přidané hodnoty. Tři podnikatelé vykázali fiktivní vývoz hracích automatů do Arménie. Pak požádali stát o vrácení daně z přidané hodnoty a získali 5,5 milionu korun. Druhý pokus, kdy chtěli přes sedm milionů korun, jim už podle informací z tisku nevyšel.