Sčítací komisaři někde nedorazili, infolinka je přetížená

Praha - Sčítání lidu, bytů a domů začaly provázet první problémy. Do některých domácností nedorazili na ohlášenou návštěvu sčítací komisaři. Přetížená je i infolinka projektu. Český statistický úřad (ČSÚ) už proto představil některá řešení problémů. Letos poprvé pomáhá se sčítáním Česká pošta. Přetíženost call centra ČSÚ ani pošta nečekaly, jen za včerejší den přijaly na 60 tisíc hovorů, operátoři jich ale stačili vyřídit pouze 6 500. Nově proto kapacitu infolinek navýší, aby se každý zájemce mohl dovolat. Na webových stránkách ke sčítání lidu jsou navíc zveřejněny odpovědi na nejčastější dotazy.

Lidé si často stěžovali, že informační lístky s dobou návštěvy sčítacího komisaře mají uvedený příliš dlouhý interval, kdy může do domácnosti přijít. Správně by neměl přesáhnout dvě až tři hodiny. Někde dokonce nedal komisař informační leták do schránky vůbec. Rozneseny přitom měly být do 6. března. Česká pošta proto slíbila, že lidé dostanou letáky nové a interval návštevy se zkrátí tak, aby jim vyhovoval. „Pokud se lidé ozvou, že letáček nedostali, samozřejmě jim doneseme nový. Potřebujeme ale vědět, kde to je,“ dodala mluvčí pošty Marta Selicharová.  

Někde ale komisař na ohlášenou návštěvu vůbec nedorazil. Podle pošty jde o případy, kdy například onemocněl. „Z důvodů vysoké bezpečnosti nemůžeme vyslat náhradního komisaře hned ten samý den,“ řekla projektová manažerka České pošty Ivana Rybáková. Lidé mají v takovém případě počkat, až jim do schránek dorazí lístek s novým datem.

Romové se bojí zneužití údajů

Se sčítáním lidu pomáhají i romští asistenti, nejvíc jich je v Moravskoslezském kraji. Komisařům mají pomoci navázat s komunitou lepší kontakt, pomáhají i při určování národnosti. Romové ale mají často obavy poskytovat údaje související s jejich bydlením. Bojí se, že by je mohl někdo zneužít. Další problém představuje bydlení. Romové často žijí v bytech s nenahlášeným počtem lidí a neví, co mají do archů napsat. Podle koordinátorů je ale pravděpodobné, že se moc Romů ke své národnosti nepřihlásí.

Komisař musí roznést všechny sčítací formuláře do 25. března. O půlnoci z 25. na 26. března potom nastává rozhodný okamžik, ke kterému sčítání proběhne.

Sčítací list osob
Zdroj: ČT24/www.czso.cz
Vydáno pod