Tisíciletá zima byla blamáž

Praha - Předpovědi mimořádně kruté zimy se nenaplnily, podle meteorologů byla tato zima naprosto průměrná. V nejstarší české stanici v pražském Klementinu, kde se měří od roku 1775, bylo průměrně 0,1 stupně pod nulou. Ve 236leté historii měření tak tato zima zaujímá stou příčku. Posledních 20 až 40 let je navíc nejteplejších za celou dobu měření.

Klimatologická zima se počítá od 1. prosince do konce února. „V rámci 236leté teplotní řady je tedy letošní zima s teplotní odchylkou minus 0,3 stupně Celsia od průměru a pořadím 100 z 236 naprosto průměrná. V rámci posledního, teplejšího období se však jeví chladnější,“ uvedl meteorolog Pavel Jůza. Nepotvrdily se tak zprávy, které se na podzim objevily v médiích, kdy podle polského klimatologa Michala Kowalewského měla být nadcházející zima nejkrutější za posledních tisíc let.

Ačkoliv byla zima v dlouhodobém srovnání běžná, za posledních 40 let se jednalo o osmou nejchladnější zimu. Období zhruba od 70. let je totiž v klementinské teplotní řadě nejteplejší. Podle Jůzy může mít určitý podíl na tomto teplém období jednak globální oteplování, jednak zesilující teplo z energií ve městě.

Mrzlo až praštělo za Josefa Lady

Nejchladnější zimou v klementinské historii byla zima roku 1829 až 1830, kdy průměrná teplota spadla na 6,1 stupně pod bod mrazu. Největší teplo bylo naopak na přelomu let 2006 a 2007, kdy meteorologové v Klementinu naměřili 5,8 stupně. „Nejdelší období prakticky bez teplých zim následovalo po roce 1887, tedy v době dětství malíře Josefa Lady,“ doplnil Jůza meteorologickou zajímavost.

Vydáno pod