Zeman navrhl Pospíšilovi, aby odvolal Rampulu

Praha/Brno - Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman dnes odeslal ministru spravedlnosti Jiřímu Pospíšilovi (ODS) návrh na odvolání pražského vrchního státního zástupce Vlastimila Rampuly. Zeman svůj návrh podal kvůli závažným porušením vyplývajícím z funkce vedoucího státního zástupce: „Ty důvody se týkají jednak pochybení v oblasti mezinárodních styků, jednak systémových chyb při vedení odboru závažné finanční a hospodářské kriminality,“ upřesnil pro ČT Zeman. Ten chce počkat na výsledek řízení, až do jeho skončení tak žádného nového kandidáta na vrchního žalobce v Praze navrhovat nebude.

Mluvčí Vrchního státního zastupitelství v Praze Irena Válová České televizi řekla, že Zeman dnes Rampulu o svém návrhu informoval. „Rampula je připraven vyjádřit se, až bude návrh podán, ke konkrétním bodům tohoto návrhu, tedy tam, kde je to příslušné. Považuje to za seriózní a vážnou věc,“ dodala Válová. Ministerstvo spravedlnosti zatím návrh neobdrželo, správní řízení tak zatím nezahájilo. Mluvčí ministerstva Tereza Palečková však upozorňuje, že se celá záležitost může táhnout několik týdnů.

Pokud Pospíšil návrhu vyhoví, půjde o další personální změnu na vedoucích pozicích ve státním zastupitelství od nástupu Zemana do funkce. Například na místo šéfa olomouckého vrchního státního zastupitelství se na jeho návrh vrátil Ivo Ištvan. V listopadu 2007 jej na návrh Zemanovy předchůdkyně Renaty Vesecké Pospíšil odvolal v souvislosti s údajnou korupční kauzou senátora Jiřího Čunka.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Pavel Zeman:

„Důvody se týkají jednak pochybení v oblasti mezinárodních styků, jednak systémových chyb při vedení odboru závažné hospodářské a finanční kriminality. Shledal jsem i určitou nehospodárnost v nakládání s finančními prostředky.“

Dosavadní šéfka zastupitelství Milena Hojovcová podala kvůli chystanému návratu Ištvana rezignaci. Nyní působí u brněnského městského státního zastupitelství jako řadová státní zástupkyně. Odvolání Hojovcové a Rampuly loni v prosinci požadovala protikorupční organizace Transparency International (TIC) jako jeden z kroků, které by měly navrátit důvěru lidí ve státní zastupitelství. Rampula a Hojovcová byli podle TIC lidé loajální Vesecké a ne vždy rozhodovali nestranně.

Rampula a Zeman se v lednu neshodli v otázce krajského státního zástupce v Hradci Králové. Rampula dlouhodobě tvrdil, že ve funkci je Anna Jahodová, ačkoli nikdy nebyla oficiálně jmenována. Pozice byla Jahodové svěřena ministerským dekretem v roce 2005, kdy místo opustila Vesecká. Pospíšil ale koncem ledna vyhověl návrhu Zemana a do funkce ustavil Pavla Hochmanna, který doposud na tamním státním zastupitelství působil jako náměstek.

Zaskočený John chce, aby o věci jednala K9

Návrhem na odvolání Rampuly byl překvapen ministr vnitra Radek John (VV), který žádá, aby o záležitosti jednala ve čtvrtek schůzka koaličních lídrů. „Považoval bych náhlou obměnu na vrchním státním zastupitelství v momentě nastartování šetření řady závažných obvinění za velmi varovný signál, ovlivněný spíše politickými než odbornými důvody,“ uvedl John v tiskovém prohlášení. 

Zemanův návhr prý Johna překvapil především proto, že se pod vedením Rampuly daří řešit mnohé společensky závažné kauzy v oblasti zdravotnictví, zneužívání evropských dotací v krajích, na ministerstvu obrany či kauzu týkající se firmy Promopro, která získala spornou zakázku z doby českého předsednictví EU.