Joch: Neměli bychom chování Kaddáfího podceňovat

Praha - Situace v Libyi se neustále vyhrocuje, západní státy už velmi vážně uvažují o zavedení bezletové zóny. Dnes se sejdou ministři obrany Severoatlantické aliance, zítra pak bude jednat mimořádný summit Evropské unie. Včera schválila vláda mandát, se kterým do Bruselu odjede český prezident Václav Klaus. Hostem Interview ČT24 byl poradce prezidenta pro lidská práva a zahraniční politku Roman Joch. Ten ve svém vyjádření zdůraznil, že hlavním zájmem České republiky je, aby nedocházelo k humanitárním katastrofám nebo k masovému zabíjení civilistů v Libyi.

Dle jeho slov bychom měli vyzvat libyjský režim, aby zahájil jednání z opozicí. Ideálním výsledkem jednání by bylo zavedení změn v Libyi, především zastavení násilí a vytvoření nové vlády, která by přinesla smírné kroky k libyjské budoucnosti. „Vzhledem k tomu, že patříme k takzvaným novým zemím EU, věnujeme větší pozornost její východní politice. Stejně tak respektujeme, že ostatní členské země EU mnohem lépe než my rozumí situaci Středozemního moře, a jejich odborné stanovisko respektujeme. Další důraz klademe na lidská práva v mezinárodním aspektu,“ vyjádřil se Joch.

Joch se domnívá, že bezletová zóna v Libyi je jedna z možností, ve kterou může páteční summit vyústit. Vynucení bezletové zóny by ale podle něj znamenalo zahájení vojenských operací. „Naším zájmem je především uklidnění situace a zastavení oněch bojů,“ dodal. Počínání Muammara Kaddáfího vůči svým lidem je pro Evropu neakceptovatelné. Otázkou je, jak moc se má Evropa nebo potažmo západ angažovat ve vnitrolibyjských záležitostech. Zatím převládá umírněné vyčkávací stanovisko, a to hned z několika důvodů. „My nevíme, jaké názory mají lidé, kteří stojí v Kaddáfího opozici. Další problém je v tom, jak by samotný arabský svět vnímal západní intervenci,“ vysvětlil poradce premiéra v oblasti lidských práv a zahraniční politiky. Dle jeho slov je libyjská vláda schopná velmi dobře utajovat informace.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Je možné, že Kaddáfí, který vládne ve své zemi pevnou rukou, chápe celou situaci mnohem lépe, než ji chápeme my na západě, a ta jeho nabubřelá vyjádření mají nahnat strach opozici. Neměli bychom se uspěchaně domnívat, že je to člověk, který je blázen, může to být velice krvavý a racionální diktátor.

Náš hlavní zájem Joch vidí v tom, aby byly v Libyi zavedeny nové liberálnější režimy, aby byly méně represivní. Zároveň, aby jejich zahraniční politika nebyla aktivně protizápadní. „My musíme sledovat jak naše ideály, to znamená důrazy na lidská práva, tak i naše zájmy. Je mnoho toho, co o arabském světě nevíme. Nevíme, jaké budou sentimenty obyvatel, kdo budou klíčoví hráči, jak se ještě vyvine jejich politika. Proto se domnívám, že nynější západní prostor je zatím umírněný,“ dodal.

  • Interview ČT24 s Romanem Jochem autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2383/238254.jpg
  • Roman Joch autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2383/238253.jpg