Učitelka nemůže za smrt holčičky, na kterou spadla branka

Jihlava - Okresní soud v Jihlavě zprostil učitelku z mateřské školy obžaloby ze smrti šestileté dívky, na kterou během vycházky spadla házenkářská branka. Podle soudu se dostatečně neprokázala její vina. Rozsudek zatím není pravomocný. Hašková se práva na odvolání na místě vzdala, státní zástupkyně si však pro případné odvolání ponechala lhůtu na rozmyšlenou. Alena Hašková byla v prosinci 2009 s dětmi na vycházce, při které na hřišti na šestiletou dívku spadla házenkářská branka a usmrtila ji. Učitelka už loni v říjnu u soudu dostala formou trestního příkazu šestiměsíční trest odnětí svobody s ročním podmíněným odkladem, proti verdiktu se ale odvolala. V lednu pak soudce Zdeněk Chalupa hlavní líčení odročil kvůli provedení dalších důkazů.

Hřiště podle Haškové nebylo dostatečně zabezpečeno. Na jedné z branek byl přivázán provaz, za který někdo zatáhl ve chvíli, kdy dívka procházela kolem, a branka na ni spadla. Dítě v nemocnici podlehlo těžkým zraněním. Podle žalobkyně Mileny Smetanové však učitelka porušila důležitou povinnost vyplývající z jejího zaměstnání. Zejména prý řádně nezkontrolovala prostor hřiště z hlediska bezpečnosti, neměla o dětech stálý přehled a při jejich volném pohybu po hřišti je průběžně nekontrolovala. „Byla na hřišti jediným dospělým, za děti měla odpovědnost, s nebezpečím měla počítat,“ uvedla Smetanová.   

Soudní znalec Jiří Petřík poukázal na to, že příčinou pádu branky mohlo být nejen tahání dětí za provaz, ale i to, že se některé dítě do konstrukce branky opřelo. Platná norma podle znalce požaduje, aby branka byla buď zabetonována, nebo zabezpečena proti pádu úchyty na spodním rámu. Žádné takové zabezpečení branky na obecním hřišti neměly. Kdo je majitelem branek, se zjistit nepodařilo.   

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Na podporu učitelky lidé v Dolní Cerekvi podepisovali petici. Nelíbilo se jim, že vina za tragédii se připisovala pouze jí. Podstatnou část viny má podle nich i provozovatel hřiště, které je v majetku městyse. Podle starosty Zdeňka Jirsy se teď hřiště bez dozoru nesmí používat. Alena Hašková stále pracuje v Cerekvi jako učitelka v mateřské škole, pokud by ale byla pravomocně odsouzena, o práci by přišla.

Místo, kde se tragédie odehrála, není podle Jirsy hřištěm, ale pouze rekreační plochou patřící obci. Branky na ploše nejsou ani obce ani tamní tělovýchovné jednoty. Plochu obec neudržuje, pouze na ní seče trávu. Obhájce Jiří Kozák však doložil výpisem z webových stránek, že na hřišti se odehrávaly soutěžní zápasy, obec oznamovala, že na hřišti se konají nejrůznější akce, zastupitelé rozhodli o opravě střídaček. „Není pravda, že se na hřišti konaly jen neorganizované akce,“ prohlásil Kozák. Požadoval proto úplně zproštění obžaloby.

Soud s Alenou Haškovou
Zdroj: ČT24