Vietnamští zločinci se po marihuaně zaměřili na pervitin

Praha - Největším problémem Česka podle policie zůstává pervitin - policisté a celníci loni odhalili 307 laboratoří na jeho výrobu. V roce 2009 to bylo 342 varen, o rok dříve 434, kdy šlo zároveň o největší počet od roku 2000. Ředitel Národní protidrogové centrály (NPC) Jakub Frydrych dnes novinářům řekl, že o obchod s pervitinem se stále častěji začínají zajímat vietnamské zločinecké struktury. Jejich doménou bylo v minulých letech pěstování konopí.

Policisté sice odhalí poměrně vysoký počet varen pervitinu, většinou jde ale o tzv. kuchyňské, jednoduché výrobny, které produkují malé množství. Poté, co se omezil prodej léků s pseudoefedrinem - které se často k výrobě pervitinu používají - se přípravky dovážejí z okolních státu, například z Polska či Německa.

Vietnamci se snaží získat vliv na trhu s pervitinem, nabízí nízké ceny

Reportáž Kamily Štíchové (zdroj: ČT24)

Stále častěji se podle Frydrycha do dovozu potřebných látek a následné výroby drog zapojují organizované skupiny založené na příslušnosti k etniku. V minulých letech to prý byli především Albánci, kteří dováželi efedrin ze států bývalé Jugoslávie, nyní podle šéfa NPC panuje obava z „razantního nástupu“ Vietnamců. V současnosti se prý snaží získat větší vliv na drogových trzích, například nasazováním velmi nízkých cen v porovnání s konkurencí. Většina této produkce sice míří do Německa, část se ale prodá i u nás.

Velký nárůst loni zaznamenala policie u velkých pěstíren konopí - zatímco předloni přišla na 84 pěstíren, loni jich odhalila 145. NPC ve své výroční zprávě napsala, že například „zahradníci“, tedy lidé, kteří se starají o rostliny, v současnosti dostávají odměnu ve výši až 1000 eur (asi 24.400 korun) měsíčně.

Policisté také zjistili, že v Česku bylo založeno několik obchodních společností, které se zabývají dovozem technologií pro velkopěstírny konopí. V pozadí společností stojí podle NPC vietnamské skupiny. „Tyto technologie jsou dováženy převážně z Nizozemska a Velké Británie. Majitelé těchto firem jsou ve většině případů zapojeni jak do nelegálního pěstování konopí, tak do následné výroby a distribuce marihuany,“ stojí ve výroční zprávě protidrogového útvaru. Při pěstování konopí prý Vietnamci využívají i služeb Čechů, kteří jim třeba pomáhají vybírat budovy vhodné k pronájmu a následnému zřízení pěstírny.

V Česku je 60 tisíc inzentivních uživatelů konopí

Snížení počtu intenzivních uživatelů konopí, tedy lidí, kteří kouří marihuanu každý den, je podle ředitele sekretariátu rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky Jindřicha Vobořila jednou z priorit vlády pro oblast drog. Podle Vobořila je v Česku na 60.000 intenzivních uživatelů konopí. Další prioritou je například snížení míry problémového užívání pervitinu a heroinu.

Frydrych dnes upozornil i na některé aktuální problémy, jedním z nich jsou úniky substitučního přípravku - subutexu, pomocí něhož se lidé léčí ze závislosti, na nelegální trh. Podle šéfa NPC se to týká hlavně Prahy. Uživatelů subutexu je podle odhadů v Česku přes 5000, řekl. Zmínil se i o „drogové turistice“ Němců na sever a západ Čech.

Za kokainem stojí Nigerijci, za heroinem Albánci

V oblasti pašování a prodeje kokainu podle výroční zprávy stále dominují západoafrické zločinecké struktury, zejména Nigerijci. To se týká hlavně metropole. Do obchodu s kokainem se zapojují i gangy z Balkánu. Pašování a distribuci heroinu se v Česku podle NPC věnují zase hlavně Albánci, především z Kosova a Makedonie.

Protidrogová centrála loni zaznamenala i nástup takzvaných designer drugs, tedy syntetických drog, které jsou vyráběny a dováženy s cílem obejít zákony států, ve kterých jsou distribuovány. "V současné době evidujeme na našem území enormní nárůst obchodu s těmito novými drogami, které se ve velkém množství dovážejí převážně z asijských zemí," stojí ve výroční zprávě NPC. Podle policie jde především o syntetické kanabinoidy, které se objevují jako součást vykuřovacích směsí, drogu mefedron, známou také jako Meow Meow (Mňau mňau), nebo výtažky z rostlin s několikanásobně zvyšovaným obsahem účinné látky, například z šalvěje divotvorné. V souvislosti s novými drogami vláda počátkem března schválila seznam 33 nových omamných látek, které mají být zakázané. Seznam obsahuje například mefedron.