Podkrušnohorská trať opět stála pro krádež kabelů

Ústí nad Labem – Po železniční trati mezi Ústím nad Labem a Teplicemi nejezdily po poledni hodinu vlaky. Důvod byl na této trase takřka tradiční – krádež kabelů. Před půl druhou se železniční správě podařilo zprovoznit jednu ze dvou kolejí. Protože ale kvůli krádeži řádně nefunguje zabezpečovací zařízení, musí cestující až do večera počítat se zpožděním. Zločince, který kabely ukradl a vlaky zastavil, dopadli policisté. Hrozí mu až šestileté vězení.

Zabezpečení trati přestalo fungovat po poledni. Dráhy potom odklonily rychlíky údolím Bíliny, regionální dopravu zcela zastavily. Jeden osobní vlak z Ústí nad Labem do Bíliny byl zrušen.

Zloděj si lup dlouho neužil. Policisté se psy ho dopadli asi dvacet minut po krádeži. „V minulosti už na dráze několikrát kradl a byl za to odsouzený na pět let. Jakmile ho pustili, začal to dělat znovu,“ přiblížil vedoucí železničního oddělení ústecké policie Roman Jelen. Nyní hrozí zloději ještě o rok delší trest. Odcizení železniční infrastruktury totiž zákon nepovažuje za „obyčejnou“ krádež. Jde o trestný čin nazvaný ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení.

Krádeže kabelů a měděných transformátorů jsou na železnicích na severozápadě Čech časté. Správa železniční dopravní cesty, které železniční infrastruktura patří, jim nedokáže zabránit. Od loňského března do října tak zmizelo v oblasti přes 60 stykových transformátorů, které izolují jednotlivé úseky. Většina z nich skončila ve sběrnách surovin.