Vojenská policie chce tajné dokumenty, redaktorovi ČT zapečetila kancelář

Praha – Vojenská policie začala řešit případ nuceného odchodu někdejšího šéfa Vojenského zpravodajství Miroslava Krejčíka i na půdě České televize. V budově zpravodajství ve čtvrtek odpoledne proto zapečetila kancelář redaktora Karla Rožánka, který získal materiály spojené s celou kauzou. Veřejnoprávní televize je však vydat odmítla a hodlá se bránit. Podle mluvčího Vojenské policie Jana Čermáka začali policisté případ prověřovat s podezřením na spáchání trestného činu ohrožení utajované informace, který se trestá až třemi roky vězení. Vojenská policie také podle Čermáka v pátek vyzve generálního ředitele televize Jiřího Janečka, aby jí materiály vydal.

Příslušníci Vojenské policie se zajímali o složku vytvořenou před čtyřmi lety na ministerstvu obrany. Ta vedla právě k odchodu Krejčíka z úřadu ředitele Vojenského zpravodajství. Zpráva, již Krejčíkovi podřízení vypracovali bez jeho vědomí, hovoří například o tom, že se někdejší šéf Vojenského zpravodajství snažil zdiskreditovat tehdejší ministryni obrany Vlastu Parkanovou.

Televize však dokumenty nevydala a poukázala na využití práva krýt svůj zdroj. „Česká televize je nezákonným zákrokem příslušníků Vojenské policie v budově zpravodajství šokována,“ řekl mluvčí ČT Ladislav Šticha. Vojáci navíc tvrdili, že disponují soudním povolením materiály zabavit.

Na výzvu šéfredaktora ČT24 ale žádné oprávnění nepředložili. „Policisté proto byli vyzváni, aby budovu ČT opustili, což následně udělali,“ dodal Šticha s tím, že Česká televize bude v souladu s právním řádem na akci Vojenské policie v nejbližších hodinách reagovat. „Jedná se o bezprecedentní útok na svobodu slova,“ upozornil mluvčí ČT.

Vojenská policie vyzve ředitele televize, aby složku vydal

Karla Rožánka celá akce Vojenské policie překvapila, její detaily však neznal. Ve čtvrtek odpoledne se totiž teprve vrátil z pracovní cesty v Afghánistánu. „Přímo na letišti na mě čekal člověk z Vojenské policie a chtěl po mně v souvislosti s Krejčíkovým případem informace,“ uvedl pouze v telefonickém rozhovoru pro web ČT24.

Podle mluvčího Vojenské policie Jana Čermáka požádali policisté jednoho z editorů televize, aby jim předal dokument, protože je důležitý pro trestní řízení: „Editor předmětnou listinu dobrovolně vydal a uvedl, že se jedná o kopii dokumentu, který se nalézá v kanceláři jednoho z redaktorů ČT.“ Protože podle mluvčího nebyl redaktor v té době v práci, Vojenská policie jeho kancelář zapečetila, aby materiál nikdo nemohl vynést. Policisté podle Čermáka jednali na základě pokynu státního zástupce. K editorovi je přivedli informace od ředitele a šéfredaktora zpravodajství. V pátek Vojenská policie vyzve generálního ředitele televize Jiřího Janečka, aby jim složku vydal.

Někdejší ředitel Vojenského zpravodajství Miroslav Krejčík odešel v roce 2007 z funkce na přání tehdejší ministryně obrany Vlasty Parkanové. Úřadující premiér Mirek Topolánek měl na výběr – buď ze své funkce odejde ředitel vojenské rozvědky Krejčík, nebo ministryně Parkanová. Ministerský předseda se přitom nepřímo postavil na stranu Parkanové, Krejčík nakonec sám nabídl rezignaci.

Vydáno pod