Do Prahy se sjelo 400 delegátů studentského summitu

Praha – V Praze dnes začal už šestnáctý Pražský studentský summit. Studenti si tak mohou vyzkoušet simulovat jednání OSN, NATO a Evropské unie. Na slavnostní konferenci se letos představí například americký velvyslanec v Česku Norman Eisen nebo bývalý premiér Mirek Topolánek. Následovat budou tři dny intenzivního jednání, kde si všichni účastníci vyzkouší náročnost diplomacie na vlastní kůži.

Simulace jednání na nejvyšší úrovni, a tedy roli diplomata si již po šestnácté vyzkouší na čtyři sta studentů. Na konferenci v Praze tak budou simulovat jednání organizací jako OSN, NATO a Evropské unie. Každý ze studentů střední nebo vysoké školy zastupuje určitý stát. Studenti se touto cestou učí diskutovat, zaujímat postoje a formulovat svá stanoviska, pro která se snaží získat podporu mezi svými vrstevníky. Studenti se také zúčastní workshopů a seminářů, ti vybraní pak v rámci projektu zavítají i na ambasády států, které zastupují.

Kořeny projektu sahají k roku 1994, kdy se skupina 15 českých studentů chtěla vyjádřit k situaci ve Rwandě. Postupně se akce rozrostla až do dnešní podoby.

Reportáž Evy Davidové (zdroj: ČT24)

Takováto simulace bezpochyby značně rozšiřuje i studentské odborné vlastnosti, a to hned v několika oblastech. Summit totiž každoročně navštíví přes čtyři desítky českých i zahraničních významných diplomatů, politiků, akademiků nebo manažerů. S nimi se studenti setkávají v rámci konference i předchozích seminářů. Způsob, jakým by mladí lidé řešili palčivé mezinárodní problémy, může být ale inspirací i pro zkušené politiky a diplomaty.