Soud poslal matku „travičku“ na 25 let do vězení

Plzeň - Za pokus o otravu své dcery nemrznoucí směsí do aut má jít 27letá žena z Nejdku na 25 let do vězení. Soud tak vyhověl návrhu státní zástupkyně, která požadovala výjimečný trest, protože šlo o předem připravený pokus o vraždu. Ani ne šestiletá holčička těžkou otravu přežila jen díky včasnému zásahu lékařů. „Jednání obžalované je zcela nepochopitelné, nemá obdoby v historii soudní praxe,“ řekl soudce. Matka během vynášení rozsudku zkolabovala, nakonec se ale prostřednictvím obhájce proti verdiktu odvolala.

Žena se k činu nikdy nepřiznala a u soudu nevypovídala. Pouze opakovaně prohlašovala, že je jí líto toho, co se stalo. O tom, že po požití jedovaté nemrznoucí chemikálie hrozí smrtelné nebezpečí, si prý přečetla v časopise. V obchodě pak koupila litr kapaliny a podle spisu předstírala, že ji má pro někoho jiného. Děvčátku pak dala 30. srpna večer vypít čaj. U soudu zazněla ze záznamu i výpověď dívenky, která popsala, jak byl čaj hořký. Vyprávěla také, že když jí bylo stále hůř a bolelo jí břicho, matka stála u postele a smála se. Podle kriminalistů se chtěla matka vraždou pomstít svému bývalému partnerovi. „Jsou to histriónské rysy osobnosti, kdy se lidé chovají jako Jekyll a Hyde a jsou schopni akcí, které bychom u nich nečekali,“ uvedla soudní znalkyně Karolina Malá.

Záchranáře žena zavolala až hodinu po půlnoci následující den. I když ji lékaři varovali, že dítě může zemřít, neřekla jim, proč je mu tak špatně, uvedla státní zástupkyně. Podle spisu dokonce tvrdila, že děcku je vždy zle, když se vrátí z návštěvy u otce, ženina bývalého přítele. Na skutečnou příčinu vážného stavu dítěte lékaři přišli až druhý den dopoledne po sérii vyšetření. Požití jedovaté látky způsobilo holčičce těžkou poruchu vědomí, rozvrat vnitřního prostředí, hypertenzní krizi a poškození ledvin.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Malá Terezka teď žije u svého otce. Ve školce je prý už zase veselá a kamarádská a na mámu se často ptá. „Vztah mezi rodičem a dítětem je z těch nejsilnějších. Pokud tam dojde k nějakému ublížení, tak je to samozřejmě pro to dítě obrovské trauma,“ zdůrazňuje dětský psychiatr Jiří Bláhovec.