Aféru kolem evropských dotací má řešit jihočeská ČSSD

Praha - Aféru kolem evropských projektů Regionálního operačního programu Jihozápad má řešit jihočeská ČSSD a přijmout také případné personální opatření, uvedlo dnes grémium sociální demokracie. Kandidát na místopředsedu sociální demokracie Jiří Zimola, který se jednání grémia účastnil, se od kauzy distancoval, řekl novinářům úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Grémium podle něho podporuje vyšetřování údajně pochybného rozdělování dotací, kterým se již delší dobu zabývá policie. Členové ČSSD by při vyšetřování měli spolupracovat.

Zimola prý vysvětloval grémiu kauzu asi tři čtvrtě hodiny, potom se o věci diskutovalo. „Je to věc, která bude v kompetenci krajského výkonného výboru v jižních Čechách,“ podotkl Sobotka. Má se podle něho zabývat hlavně rolí někdejšího Zimolova tajemníka a nynějšího náměstka českobudějovického primátora Petra Podholy (ČSSD).

Podhola údajně chtěl po bývalém řediteli Úřadu regionální rady Jihozápad Jiřím Trnkovi, aby při rozdělování dotací zvýhodnil firmy spřízněné se sociální demokracií. Tvrdí to Trnka, který je ale obviněn z pletich při rozdělování evropských peněz pro Jihočeský a Plzeňský kraj.

Trnka si z jednání s Podholou tajně pořídil nahrávku, na níž tajemník zdůraznil, že na zvýhodnění těchto firem má zájem Zimola. Zimola to popírá.