John: Policie zajistí v sobotu v Novém Bydžově bezpečnost

Hradec Králové - Policie je připravena v sobotu zajistit v Novém Bydžově bezpečnost během pochodů pravicových extremistů i jejich odpůrců. V Hradci Králové to dnes prohlásil ministr vnitra Radek John. K zajištění ochrany Romů žijících v Novém Bydžově dnes vyzvaly české úřady Amnesty International (AI) a Evropské centrum pro práva Romů. Do Bydžova svolala svou demonstraci Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS), ve městě se ale objeví i příznivci extrémní levice a dalších iniciativ. Na celkem čtyři sobotní demonstrace může podle starosty Pavla Loudy přijet až 1 000 lidí. Policie je připravena nasadit několik stovek mužů, včetně takzvaných těžkooděnců a vodního děla.

„Nesmím říkat zcela konkrétní čísla, ale to, jak je akce zajištěna, dává maximální naději, že o bezpečnost bude postaráno,“ řekl dnes ministr. Dodal, že nechce, aby se 20 let po sametové revoluci museli lidé bát o svou bezpečnost: „Doufám, že na tomto zákroku se ukáže, že bezpečnost v této zemi je policie schopna perfektně zajistit.“ Podle Johna se náklady na policejní zásah budou pohybovat v řádech stovek tisíc korun. Zároveň se domnívá, že by si ho měli zaplatit sami extremisté, i když se tak nestane.

Radek John:

„Extremistická strana pustila žilou státnímu rozpočtu svým pochodem několik set tisíc korun… Pan Vandas a extremisté by si měli zaplatit to, co my kvůli nim musíme udělat. Samozřejmě to ale nenastane, my ze zákona zajišťujeme bezpečnost.“

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Ministr také uvedl, že po posílení policie v Bydžově na začátku letošního roku se ve městě nic vážnějšího nestalo. „Bydžov je dnes naprosto bezpečné město. Jestli se zítra něco stane, ponese za to zodpovědnost pan Vandas a extremisté, protože on tam hledá krev, on tam hledá násilí a eskalaci,“ upozornil. Tomáš Vandas je předsedou Dělnické strany sociální spravedlnosti.

Pochod radikálů povede ulicemi, kde bydlí romské rodiny. Některé už z obav o svou bezpečnost město opustily. Policie proto pro obyvatele vydala i speciální leták. Pokud státní policie vyhodnotí, že lze shromáždění ze zákonných důvodů rozpustit, je město připraveno zasáhnout. Starosta kvůli tomu pořídil i nový tlampač.

Amnesty International věří, že respekt k lidským právům a jejich ochrana patří k základním principům svobody a demokracie, které je třeba dodržovat. „Sdílíme obavy z plánovaného shromáždění DSSS, které staví na nenávisti,“ uvedla ředitelka Dáša van der Horst. AI proto ve své zprávě apeluje na Johna, aby zajistil bezpečnost romským komunitám v Bydžově a okolí a podpořil jednání jednání mezi policií a romskými komunitami, které povede k prevenci a odstranění rasově motivovaného násilí a diskriminace vůči příslušníkům těchto komunit i občanům České republiky obecně.