Policista uspěl se stížností proti snížení příplatků, následují ho další

Bohumín – Ministr vnitra Radek John vyhověl stížnosti policisty z Bohumína, který napadal snížení rizikových příplatků policistům. Podle Johna tím policejní ředitel Moravskoslezského kraje Tomáš Tuhý porušil zákon. Pokud by policisté začali podávat stížnosti hromadně také v dalších krajích, mohou ale podle odborářů chybět peníze na výplaty. Vláda by v takovém případě musela uvolnit další peníze.

Policisté v Moravskoslezském kraji mají snížený rizikový příplatek od července loňského roku. U každého jde přibližně o tisíc korun. Ředitel Tuhý odůvodnil snížení příplatku zlepšením bezpečnostní situace v kraji, neuvedl ale důkazy, a to podle Johna nestačí. Odboráři navíc tvrdí, že za vším stojí špatné hospodaření.

„Ředitel krajského ředitelství dosud neobdržel rozhodnutí ministra… V této chvíli nemůžeme další postup s ohledem na tuto skutečnost jakkoli předjímat,“ uvedla mluvčí Police ČR Správy Moravskoslezského kraje Soňa Štětínská. Policista, který se stížností uspěl, je zatím prvním z patnácti, kteří si na snížení platu stěžovali. Ze strachu z pomsty nadřízených ale odmítl před médii vystoupit.

Reportáž Jiřího Loučky a Silvie Klekové (zdroj: ČT24)

Předseda nezávislých policejních odborů Milan Štěpánek už ale všem policistům vzkázal, že pokud budou chtít stížnost také podat, odbory jsou připraveny jim pomoct. Rozhodnutí ministra vnitra totiž ruší snížení platů jen u policistů, kteří stížnost podali a uspěli. Podle odborářů mají všichni policisté na podání stížnosti čtyři roky.

Odborový svaz policie
Zdroj: ČT24