Uživatelé syntetických drog prý hazardují se zdravím

Praha - Syntetické drogy, které se k nám od nového roku rozšířily z Polska, jsou podle lékařů i chemiků velmi nebezpečné. Česká televize dala na expertízu jeden vzorek zakoupený v kamenném obchodě v Praze a ukázalo se, že jde o tzv. mefedon, po jehož požití už ve Velké Británii několik mladých lidí zemřelo. Na balíčcích chybí informace o jejich složení, zákazník tak netuší, jaké látky si kupuje.

Protože se balíčky oficiálně prodávají jako sběratelské předměty, tak tyto nové drogy žádnými oficiálními testy neprošly, na balení chybí informace o dávkování i o případných vedlejších účincích. Pavel Tomíček z kriminalistického ústavu proto o uživatelích těchto látek mluví s nadsázkou jako o pokusných zvířatech.

Včera média informovala o případu 41letého muže, který si objednal po internetu drogy z Asie, ale skončil v péči lékařů. Rozbor nakoupeného zboží pak odhalil, že jde o látky s označením JWH 250 a JWH 018, které obsahují výtažky z konopí. Jsou ale stokrát účinnější než běžná marihuana. 

Reportáž Kamily Štichové (zdroj: ČT24)

Vláda už sice souhlasila se zařazením 33 nových drog na seznam zakázaných látek, kamenné obchody s tímto sortimentem však i nadále vznikají. Tento týden byl třeba otevřen první obchod v Praze a další má následovat. Policie je zatím bezmocná a zasáhnout nemůže ani Česká obchodní inspekce, přestože na obalech chybí informace o složení výrobku. Ty jsou totiž podle zákona o ochraně spotřebitele povinné pouze u značení obuvi, textilních výrobků a křišťálového skla.