Češi mohou pomoci Japonsku DMSkou nebo na účet

Praha - Na pomoc obětem zemětřesení v Japonsku vyhlásily veřejné sbírky Armáda spásy, ADRA a Český červený kříž. Lidé mohou přispívat prostřednictvím dárcovských DMS nebo na účty veřejných sbírek. Zemětřesení a následná devastující vlna tsunami si vyžádaly podle posledních odhadů na 11 tisíc mrtvých. Evakuováno muselo být téměř sedm set tisíc lidí.

Česká pobočka celosvětové organizace Armády spásy pořádá finanční sbírku, výtěžek předá japonské pobočce Armády spásy. Adra bude plánovat podle dalšího vývoje situace vlastní zapojení do projektu pomoci.

Pracovníci ADRA Japonsko se v sobotu v poledne místního času vypravili za doprovodu dobrovolníků do nejpostiženějších oblastí. Vezli nejnutnější pomoc - vodu, celty pro vytvoření přístřešků a teplé jídlo pro tisícovku postižených. „Zprávy od partnerských kanceláří přicházejí neustále. V tuto chvíli je většina našich kolegů v terénu a snaží se dostat do nejpostiženějších oblastí. Tam potřebují zmapovat aktuální situaci tak, aby mohli přesně naplánovat postupy pomoci,“ doplnil ředitel ADRA ČR Jan Bárta.

Podobně i Armáda spásy v Japonsku již vyslala tým do nejhůře postižené oblasti Sendai. Tým poskytuje základní pomoc, vyhodnocuje rozsah škod a podle jeho zjištění bude nasměrována další pomoc. V Tokiu otevřela Armáda spásy po otřesech přízemní sál územního ředitelství pro ty, kteří nemohli jít domů. Dostali tam teplé nápoje a balené jídlo.

Charitativní sbírky:

Armáda spásy

  • Dárcovská SMS ve tvaru DMS_ARMADASPASY na číslo 87777
  • účet 475 335 533/0300, VS 222

Adra

  • Dárcovská SMS ve tvaru DMS_ADRA na číslo 87777

Český červený kříž

  • Účet 222826/5500, VS 999
Vydáno pod