Nečas považuje zásah v ČT za neadekvátní, ČSSD chce Vondrovu hlavu

Praha - Premiér Petr Nečas (ODS) označil páteční zásah Vojenské policie v sídle České televize za neadekvátní a použitou formu za nepřijatelnou. Ministr obrany Alexandr Vondra tvrdí, že o tom, jakým způsobem se chystá Vojenská policie zasáhnout v budově ČT, předem nevěděl. Šéfa Vojenské policie Vladimíra Ložka a další dva důstojníky, kteří byli přímo odpovědni za způsob provedení zásahu, už proto postavil až do vyšetření případu mimo službu. Toto opatření prozatím považuje za dostatečné. Zopakoval ale, že jako ministr se do kauzy nebude dál vměšovat. Nečas se za Vondru postavil a zároveň ministra ještě večer požádal o prošetření celé záležitosti.

Vondra je nyní ve vojenské zotavovně ve Špindlerově Mlýně, kam odvezl děti na prázdniny. Redaktorovi ČT Václavu Svobodovi řekl, že předem nevěděl, že zásah proběhne takovým způsobem, dozvěděl se to až od pracovníků médií. Přiznal, že o soudním příkazu věděl. To, že policie zvolí tento razantní způsob, ho ale podle jeho slov nenapadlo ani ve snu. Nařídil proto okamžité prošetření celého zásahu. Poté se teprve rozhodne, zda vyvodí další důsledky. Vondra už v pátek večer po rozhovoru s náčelníkem Vojenské policie Vladimírem Ložkem rozhodl o jeho postavení mimo službu až do vyšetření případu. „Dále budou postaveni mimo službu plukovník Drahoslav Blažek a major Jaroslav Kolář, kteří jsou přímo odpovědni za způsob provedení policejního zásahu,“ konstatoval mluvčí ministerstva Jan Pejšek.

Premiér Petr Nečas označil zásah v ČT za neadekvátní a jeho formu za nepřijatelnou. „Při akci byly použity jejímu významu neodpovídající prostředky, což je podle předsedy nepřijatelné. Premiér se ještě včera v pozdních večerních hodinách spojil s ministrem obrany Alexandrem Vondrou a požádal jej o prošetření celé záležitosti,“ řekl ČT24 mluvčí vlády Jan Osúch. Postavení odpovědných představitelů VP mimo službu vzal podle něj Nečas na vědomí a považuje to za správné, dál chce vyčkat na výsledek vyšetřování celého zásahu. „Respekt k zákonům a soudním příkazům ale musí platit pro všechny, i pro pracovníky České televize,“ zdůraznil premiérova slova mluvčí.

Postup Vojenské policie odsoudila i opoziční ČSSD, její úřadující šéf Bohuslav Sobotka kvůli zásahu hned požadoval po premiérovi neprodlené odvolání Vondry. Stínový ministr obrany ČSSD Petr Hulinský označil Vondrovo jednání za naprosté politické a osobní selhání. K okamžité rezignaci Vondru vyzval i jihomoravský hejtman a kandidát na předsedu ČSSD Michal Hašek. Předseda Strany zelených Ondřej Liška zase podal trestní oznámení. Uvádí v něm, že se VP podle dostupných informací mohla dopustit trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby, loupeže, vydírání, neoprávněného nakládání s osobními údaji nebo porušení tajemství dopravovaných zpráv.

Za zcela neadekvátní označil zásah vojenských policistů i Václav Mencl z ODS, předseda sněmovního volebního výboru, který má na starosti mediální sféru: „Zdá se, že se někdo zbláznil. Teď je nezbytné zjistit, kdo, a zabránit, aby v tom pokračoval.“ Místopředseda téhož výboru Václav Kubata z TOP 09 se nedomnívá, že podobná demonstrace síly čemukoli pomohla. „Budeme chtít informaci, zda bylo postupováno podle zákona a oprávněně,“ řekl Kubata, který je zároveň členem sněmovní komise pro kontrolu činnosti Vojenského zpravodajství.