Tragická nehoda: D1 se pohnula až po čtyřech hodinách

Všechromy (u Prahy) - Vážná hromadná nehoda nákladních a osobních aut uzavřela dnes ráno dálnici D1 na 17. kilometru ve směru na Brno. Kamion nedaleko Všechrom přejel z neznámých příčin do protisměru, kde se srazil se třemi osobními auty. Při střetu zemřel řidič nákladního auta a řidič jednoho osobního vozu. Více než čtyři hodiny nemohli řidiči dělat nic jiného než čekat, jedním pruhem byl tah zprůjezdněn až po půl desáté. Před desátou se otevřel druhý ze tří pruhů a až večer kolem šesté hodiny se tam podařilo zprůjezdnit všechny jízdní pruhy. Během odpoledne silničáři opravovali i poškozená svodidla.

Nehoda se stala před půl šestou ráno, její následky tak vážně postihly dopravu v pondělní ranní špičce. Nejdříve se střetly dva kamiony, které jely na Prahu. Jeden z nich poté prorazil svodidla a dostal se do protisměru, kde se srazil se třemi osobními auty.

Jedno vozidlo bylo podle hasičů hodně zaklíněné pod kamionem a vyprošťování usmrceného čtyřiapadesátiletého řidiče trvalo minimálně hodinu. Spolujezdec řidiče kamionu vyvázl se zraněním. Nejspíš proto, že spal na lehátku za sedadly.

Reportáž Antonína Šimůnka (zdroj: ČT24)

Odstraňování vraků aut trvalo celkem přes tři hodiny. Z havarovaného kamionu vyteklo i 300 litrů nafty, která protekla do kanalizačních vpustí a dostala se do nedalekého potoka u obce Kunice. Hasiči museli instalovat norné stěny, aby se nerozšířila.

Před nehodou se vytvořila kolona, ve které uvázla auta, která už minula sjezd na 15. kilometru. Tam začala policie po nehodě odvádět dopravu na souběžnou silnici. Před sjezdem se vytvořila další kolona.

Vyšetřování zatím uzavřené není, ale únavu řidiče kamionu jako pravděpodobnou příčinu tragické havárie nevylučují ani policisté.

Kamion po nehodě na D1
Zdroj: ČT24