Paroubková opustila ČSSD, nelíbí se jí Sobotka ani Hašek

Praha – Manželka bývalého předsedy ČSSD Petra Paroubková není spokojená s tím, že by jejího manžela v čele sociální demokracie měl vystřídat buď úřadující šéf strany Bohuslav Sobotka, nebo jihomoravský hejtman Michal Hašek. Proto se rozhodla ČSSD opustit. Paroubková oběma kandidátům vytýká, že nedostatečně kritizují asociální vládní reformy a korupční skandály členů kabinetu a že za sebe nechávají mluvit prezidenta Václava Klause a komunisty. Uvedla to na portálu Vasevec.cz, který založil Jiří Paroubek.

Nejvíce výhrad má Paroubková vůči Haškovi, který prý v naději zvolení nasliboval desítkám lidí ze sociální demokracie ministerské posty a naznačil několik kandidátů na prezidenta. Navíc ho spojuje i s údajnými mafiánskými praktikami v souvislosti s volbou vedení ústecké ČSSD a zpochybňuje i jeho právnický titul z malého slovenského městečka. Hašek podle ní „navždy zůstane provinčním politikem, který se chce zalíbit všem“. „A s tím já nechci mít nic společného,“ dodala Paroubková. 

Kritice se ale nevyhnul ani Sobotka, který – ač úřadující šéf ČSSD – k vládní asociální politice a korupčním skandálům údajně mlčí podobně jako Hašek, přestože by oba měli hájit zájmy lidí. Úřadujícímu šéfovi nejsilnější opoziční strany vytkla, že jako první místopředseda zásadně po 17:00 a o víkendu nebral telefon a dopřával si dlouhé prázdniny. 

Podle charakteru obou kandidátů Paroubková soudí, že slabší Hašek ví, že nemá proti Sobotkovi v boji o předsednické křeslo žádnou šanci vyhrát. Jeho lidé se proto už se Sobotkovými dohodli na tom, že se stane prvním místopředsedou. Připustila ale, že už se zase mohli dohodnout jinak. 

Oba prý tolerují moravskoslezskému hejtmanovi Jaroslavu Palasovi milionový penzion a zavírají oči nad „nepodloženým vylučováním členů strany, kteří jim nejsou prospěšní“. „A s tímto novým stylem vedení sociální demokracie nechci mít nic společného. Nadále zůstávám socialistkou, nadále mi na principech sociálního státu záleží,“ uzavřela Paroubková.