Pardubicko-hradecká silnice umožní rychlou jízdu

Pardubice – Už brzy nebude rychlost vyšší než 90 kilometrů za hodinu doménou komunikací dálničního typu. Regionální politici chtějí umožnit na státní silnici, která spojuje Pardubice a Hradec Králové, jízdu až 110kilometrovou rychlostí. Silnice sice bude zrekonstruována na čtyřpruhovou, stále ale půjde pouze o komunikaci I. třídy. Politici proto chtějí najít právní řešení, které rychlou jízdu umožní.

Čtyřpruhová silnice má být dostatečně bezpečná a pohodlná, aby po ní bylo možné bez obav zrychlit nad 100 kilometrů. „Určitě by to nemělo ohrozit bezpečnost a zvýšilo by to kvalitu spojení mezi oběma městy. Zvýšení rychlosti by po dokončení úseku z Pardubic do Opatovic mohlo začít platit už letos na podzim, další úsek by přišel na řadu příští rok,“ řekl zástupce pardubického hejtmana Roman Línek.

Podle Jiřího Moučky z krajského dopravního inspektorátu ale nebude možné jet 110kilometrovou rychlostí celou dobu. Konstruktéři totiž se zvýšením rychlosti nepočítali a neuzpůsobili jí připojovací pruhy. U křižovatek tak zřejmě bude nutné přibrzdit. Také některé oblouky jsou příliš prudké. „Silnice je v návrhové rychlosti 100 kilometrů v hodině,“ podotkl Jiří Moučka.

Naopak příprava zákonné úpravy, která umožní jízdu rychlostí 110 kilometrů za hodinu po silnici I. třídy, zřejmě nebude činit problém. „Vymysleli jsme jedno dobré řešení, které ale budu bedlivě sledovat, jestli nebude mít vliv na bezpečnost silničního provozu,“ řekl v pátek při návštěvě Pardubického kraje ministr dopravy Vít Bárta.