Informace o dalších hrobech Němců u Dobronína prověří policie

Dobronín - Kauza Budínka, kde v loňském roce policie objevila masový hrob, kde mohou ležet ostatky Němců zavražděných při odsunu po druhé světové válce, má další pokračování. Nedaleko místa masového hrobu, tedy u Dobronína na Jihlavsku, má totiž podle svědků být hned několik dalších. Policie potvrdila, že se do Dobronína vydá se speciálními přístroji ještě v březnu 2011. Výsledky povrchového průzkumu rozhodnou, zda se v lokalitě Zlatý potok bude kopat.

„Dál budeme pokračovat v prověřování celé této kauzy a v nejbližší době se rozhodneme o dalším postupu,“ uvedl pro ČT jihlavský vyšetřovatel Michal Laška. Němec Manfred Fuchs, který do Dobronína přijel hledat hrob svého dědečka Josefa Rőricha, se odvolává na svědectví místních. „Jeden z místních viděl, že se tady zahrabávala těla těch, kdo na louku Budínku nedošli,“ ukazuje v místech nedaleko louky.

Právě na necelý kilometr vzdálené louce Budínce odkryli loni v srpnu archeologové a policisti v masovém hrobě kostry 13 těl. Zda se jedná o německé občany zastřelené revoluční gardisty při odsunu, mají prokázat až testy DNA.

Reportáž Blanky Poulové a Petra Sejka (zdroj: ČT24)
Experti se snaží z kostí získat profil DNA
Zdroj: ČT24