Paměť se dá trénovat, věk není překážkou

Praha - S výpadky paměti nebo častým zapomínáním se dá úspěšně bojovat. V rámci týdne trénování paměti se na bezmála stovce míst v republice konají semináře, kde odborníci učí zájemce lépe pracovat s pamětí. Jde hlavně o memotechnické pomůcky. Akce jsou určeny hlavně seniorům, které zhoršující paměť trápí nejčastěji. Přijít ale může kdokoliv.

K platební kartě dostanu nový PIN, ale nosit ho na lístečku spolu s kartou je nebezpečné. Musím proto zapojit mozek. Jak se ale spolehnout na to, že v paměti zůstane a kdykoli u bankomatu si na něj vzpomenu? Říká se tomu memotechnická pomůcka, která učí vymyslet si vysvětlení pro každé číslo čtyřmístného kódu. „Dědeček se narodil v roce 31 a byl vždycky velký jedlík, takže vážil 95 kilo a nikdo nebyl schopen odradit jej od toho, aby se takhle cpal,“ dává příklad předsedkyně České společnosti pro trénování paměti Dana Steinová.

„Zhoršením paměti trpí po padesátce polovina lidí, po sedmdesátce tři čtvrtiny. Mozek má přitom schopnost učit se do devadesátky a pracuje stejně zdatně jako mozky mladší. Ani paměť nutně neupadá s věkem, jen je potřeba ji cvičit.“

Reportáž Evy Davidové (zdroj: ČT24)

Podobnou pomůcku si může vymyslet každý. Přednášky, které pořádá Česká společnost pro trénování paměti, navštěvují hlavně starší lidé. Ti mají nejčastěji pocit, že jejich paměť uvadá. Podle Steinové mají problémy zejména s novými informacemi. Vědí, co se dělo před 15 lety, ale neví, kam co položili nebo co si právě přečetli.

U některých seniorů se z drobných výpadků paměti postupem času může vyklubat třeba Alzheimerova choroba. U většiny seniorů ale jde spíš o drobný problém související kupříkladu s nízkým sebevědomím. „Největší peklo pro paměť je nečinnost. Často nastává odchodem do důchodu,“ varuje psycholog Marek Preiss. V rámci týdne trénování paměti jsou připraveny na 180 místech republiky vzdělávací akce. Zájemci se taky budou moct seznámit třeba s metodou rychlého čtení.